Kiedy myślisz o przekąskach na wieczór ze znajomymi lub rodzinną imprezkę, pewnie mnóstwo przepisów kręci ci się w głowie. Różne sałatki, koreczki, śledziki, grzanki, minipizze, najróżniejsze smakołyki z ciasta francuskiego i oczywiście jajka. Zwykle serwujemy jajka w majonezie, jajka faszerowane, ale dzisiejszy przepis na jajka wprawi cię w osłupienie. Kiszone jajka brzmią naprawdę zastanawiająco, niektórzy mogą nawet pomyśleć, że to żart, inni, że kpina. Prawda jest taka, że to fantastyczna przekąska na każdą okazję. Ja od lat podaję ją na Wszystkich Świętych. Wujkowie chętnie popijają je gorącą herbatą z malinową nalewką na rozgrzanie.
Zobacz wideo Zobacz przepis na idealne przekąski na Halloween
Kiszone jajka. Kontrowersyjna przekąska lepsza od śledzika
Składniki:
- 10 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 litr wody,
- 1 płaska łyżka soli,
- 2-3 listki laurowe,
- pół łyżki kminku,
- 2 łyżki octu,
- 2 większe ząbki czosnku.
Kiszone jajka - sposób wykonania:
- Jajka ugotuj na twardo w wodzie z dodatkiem octu - to sprawi, że nawet gdy pękną, białko się nie rozleje. Następnie obierz je.
- W garnku zagotuj wodę z solą i kminkiem. Czosnek przekrój na pół. Kiedy woda zawrze, włóż obrane jajka i zmniejsz moc palnika.
- Jajka razem z zalewą przelej do czystego, najlepiej wyparzonego słoja i odstaw w chłodne miejsce na 48 godzin. Po tym czasie można się już nimi zajadać.