-
Haps
-
Jak przygotować
- Polskie pierogi pójdą w odstawkę, gdy poznasz karaimski smak. Pokochasz je po jednym kęsie
Polskie pierogi pójdą w odstawkę, gdy poznasz karaimski smak. Pokochasz je po jednym kęsie
Nie znam osoby, która nie kochałaby pierogów w każdej postaci, a jeśli by tak mówiła, to bym nie uwierzyła. Każdy ich rodzaj jest niesamowicie smaczny, a najtradycyjniejsze smaki są najlepsze. Czasem jednak warto wyrwać się z klasycznych receptur i zrobić coś innego. Te pierogi mogą skraść serce, dlatego lepiej zapisz ten przepis.
Klasyczne pierogi, które znamy, zazwyczaj gotowane są na wodzie lub smażone na tłuszczu. Ich wnętrze wypełnia się różnorodnymi farszami, jak ziemniaki z serem, kapusta z grzybami lub mięso mielone. To danie jest nieodłącznym elementem wielu tradycji kulinarnych w Polsce, a każdy region ma swoją unikalną wersję. Mimo ich popularności mało kto odważa się na modyfikacje tej klasycznej receptury. Na szczęście inne kuchnie świata postanowiły nieco poeksperymentować z pierogami, dając nam wyjątkowe odmiany, takie jak litewskie kibiny.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Kibiny to pieczone pierogi, które wywodzą się z kuchni karaimskiej, a na Litwie i w Polsce stały się bardzo popularne. Pierogi te są wykonywane z delikatnego ciasta drożdżowego, które sprawia, że są lekkie, a jednocześnie chrupiące po upieczeniu. Ich farsz zazwyczaj składa się z mięsa, najczęściej baraniny lub wołowiny, z dodatkiem kapusty. Chociaż przygotowanie ich zajmuje więcej czasu niż klasyczne pierogi, ponieważ ciasto drożdżowe wymaga wyrastania, każda minuta jest tego warta.
Przepis na litewskie kibiny
Składniki na ciasto
- pół kilo mąki pszennej,
- 250 g masła,
- 200 ml kwaśnej śmietany,
- 2 jajka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 ml ciepłego mleka,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- żółtko do smarowania.
Składniki na farsz
- 300 g wołowiny,
- 100 g kapusty,
- 2 cebule,
- trochę wody,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- W pierwszej kolejności przygotuj ciasto. Do kubka wrzuć pokruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę ciepłego mleka. Zamieszaj i odstaw na bok.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Następnie wrzuć posiekane na mniejsze kawałki masło i całość dokładnie z sobą wymieszaj.
- Do oddzielnej miski wbij jajka i roztrzep je za pomocą trzepaczki. Wlej także śmietanę i wymieszaj. Powstałą masę wlej do mąki i dodaj do niej mieszankę drożdżową.
- Ciasto dokładnie wyrabiaj, co jakiś czas podlewając ciepłym mlekiem. Gdy będzie się za bardzo lepić, możesz dodać więcej mąki. Przygotowane ciasto odstaw pod przykryciem na około 40 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie przygotuj farsz. Wołowinę pokrój w kostkę, kapustę i cebulę drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść na patelni, podlej niewielką ilością wody, posyp solą i pieprzem. Duś pod przykryciem do momentu aż kapusta stanie się miękka, a mięso nie będzie surowe.
- Ciasto ponownie zagnieć i podziel na mniejsze równe części. Każdy kawałek rozwałkuj na placek, a na środku ułóż przygotowany farsz. Złóż ciasto na pół i dokładnie zlep. Czynność powtórz do wykorzystania składników.
- Na środku każdego pieroga zrób dziurkę i wysmaruj całość roztrzepanym żółtkiem. Pierogi ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.