Sałatka Cobb to lekka, ale pełna smaku sałatka, którą można jeść i jeść, bo jej przenikające się smaki tak bardzo wciągają. Oprócz tego, że jest pyszna, jest także bardzo zdrowa - zawiera białko i zdrowe tłuszcze, świetnie syci bez uczucia ciężkości. Będzie świetnym wyborem na kolację we dwoje, na lunch do pracy lub po prostu na pyszny i dodający energii posiłek. Ważne są kurczak, awokado i ser, w tym przypadku najlepiej wybrać ten z niebieską pleśnią.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem
Zdrowa, sycąca i przepyszna. Jak zrobić sałatkę Cobb?
Składniki:
- ok. 250 g filetu z kurczaka,
- 150 g boczku wędzonego,
- garść pomidorków koktajlowych,
- 1 dojrzałe awokado,
- pół cebuli,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 70-80 g sera pleśniowego,
- sałata, może być rzymska,
- sos winegret.
Sałatka Cobb - sposób wykonania:
- Zacznij od kurczaka. Mięso oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Następnie zamarynuj je w soli, łyżce miodu i musztardzie. Podsmaż mięso na odrobinie oliwy.
- Boczek pokrój w cienkie paseczki i wytop, aż będzie chrupiący, następnie pokrusz go na małe chipsy. Jajka obierz i pokrój w kostkę.
- Pomidory umyj pod bieżącą wodą i pokrój na połówki lub ćwiartki. Cebulę drobno posiekaj. Następnie zajmij się awokado. Ostrym nożem przekrój je na pół. Usuń pestkę i wyjmij miąższ. Także pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
- Ser pokrój lub skrusz w dłoniach, sałatkę porwij na kawałki. Następnie przygotuj półmisek i układaj warstwami składniki sałatki, jedne obok drugich.
- Przygotuj sos winegret. Do miseczki wlej 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki octu winnego, dodaj łyżeczkę miodu, łyżeczkę sosu Worcestershire (możesz zamienić sosem sojowym), łyżeczkę musztardy i dopraw solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszaj składniki i powstałym sosem polej sałatkę. Podawaj z grzankami ziołowymi lub chrupiącą bagietką. Pamiętaj, że sałatka Cobb najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu.
Wskazówka: Zamiast smażyć kurczaka, polecamy go zgrillować. Wówczas cały kawałek mięsa musimy odpowiednio zamarynować i położyć na rozgrzanym ruszcie. Kiedy mięso się już zgrilluje, należy dać mu odpocząć - jeśli za szybko zaczniemy je kroić, wszystkie soki wypłyną, a kurczak będzie suchy.