Zupa brokułowa to zbawienie, kiedy nie masz czasu na gotowanie wymyślnych potraw lub zamierzasz wydać przyjęcie, lub imprezę rodzinną i toniesz w niedoczasie. Jest pyszna, ale jeśli nie dodasz francuskiego sera, może wyjść nieco mdła. Nie bój się i wrzuć do zupy dwa krążki sera camembert - wszyscy z pewnością nagrodzą cię brawami.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Zupa krem z brokułów. Idealna na co dzień i od święta
Składniki:
- 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg),
- 2 krążki sera camembert (ok. 250 g),
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 większe, najlepiej mączyste ziemniaki,
- sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej,
- olej lub masło do smażenia.
Zupa brokułowa z camembertem - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość dużej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
- Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Ser camembert obierz z wierzchniej warstwy i dodaj sam środek. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz.
- Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi lub chipsami z boczku bądź dojrzewającej wędliny.
Do zupy brokułowej możesz dodać trochę śmietanki 30 proc. Wówczas zupa będzie dużo bardziej kremowa. Możesz dodać do niej także trochę płatków chili. Uważaj jednak z ilością, by ostrość nie zdominowała smaku sera.