Kiedy nie mam czasu, robię tę pyszną zieloną zupę. Dodatek sera jest jak wisienka na torcie

Zupa krem z brokułów to przepis niemal idealny. Nie dość, że jest naprawdę przepyszna, to jeszcze robi się ją błyskawicznie i bardzo łatwo, a syci lepiej niż niejedna grochówka. Jak zrobić najlepszą zupę krem z brokułów? Dodatek sera jest świętością.

Zupa brokułowa to zbawienie, kiedy nie masz czasu na gotowanie wymyślnych potraw lub zamierzasz wydać przyjęcie, lub imprezę rodzinną i toniesz w niedoczasie. Jest pyszna, ale jeśli nie dodasz francuskiego sera, może wyjść nieco mdła. Nie bój się i wrzuć do zupy dwa krążki sera camembert - wszyscy z pewnością nagrodzą cię brawami.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa krem z brokułów. Idealna na co dzień i od święta

Składniki:

  • 1 duży brokuł lub dwa mniejsze (ok. 1 kg),
  • 2 krążki sera camembert (ok. 250 g),
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 większe, najlepiej mączyste ziemniaki,
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej,
  • olej lub masło do smażenia.

Zupa brokułowa z camembertem - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła lub 2 łyżki oleju. Następnie dodaj posiekaną cebulkę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smaż na dość dużej mocy palnika. Kiedy się zarumienią, dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę.
  2. Brokuły podziel na różyczki i dodaj do garnka. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Ser camembert obierz z wierzchniej warstwy i dodaj sam środek. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką, jeśli używasz.
  4. Całość zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem. Podawaj z grzankami ziołowymi lub chipsami z boczku bądź dojrzewającej wędliny.

Do zupy brokułowej możesz dodać trochę śmietanki 30 proc. Wówczas zupa będzie dużo bardziej kremowa. Możesz dodać do niej także trochę płatków chili. Uważaj jednak z ilością, by ostrość nie zdominowała smaku sera. 

Więcej o: