-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić naleśniki? Najlepiej po francusku. Są pyszne i aksamitne jak jedwab
Jak zrobić naleśniki? Najlepiej po francusku. Są pyszne i aksamitne jak jedwab
Naleśniki to rzecz, która w sposób najlepszy z możliwych oddziałuje na nasz nastrój i zmysły, w tym smak. Oczywiście możemy się sprzeczać o to, z czym naleśniki są najlepsze, ale umówmy się - ich smak, wygląd i ogólne doznania zmysłowe zalezą od ciasta naleśnikowego. Musimy mieć pewność, że naleśniki będą pyszne, cieniutkie i elastyczne. Tę umiejętność do perfekcji opanowali Francuzi, których ojczyzna słynie z najlepszych naleśników na świecie. Skupiają się na jednym dodatku i wcale go nie żałują.
Przepis na naleśniki większość z nas traktuje nieco po macoszemu i robimy je zawodną metodą "na oko". O ile ta metoda najczęściej wychodzi, tak czasami zdarza się, że naleśniki pękają podczas składania, rwą się lub wychodzą za grube i ni chusteczki nie zawiniesz w nie ani sera, ani innego farszu. Francuskie naleśniki znane na całym świecie jako crepes są po prostu perfekcyjne. Cieniutkie, elastyczne i naprawdę przepyszne. Tutaj chodzi o masło. Nie wolno się go bać ani żałować. To najlepsza gwarancja idealnych naleśników.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Francuskie naleśniki - bez masła ani rusz
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
- 3 jajka,
- 2/3 szklanki mleka,
- 1 szklanka wody gazowanej,
- 5 łyżek roztopionego masła,
- szczypta soli,
- opcjonalnie łyżeczka cukru pudru.
Naleśniki po francusku - sposób wykonania:
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
- Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Za pomocą miksera na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
- Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.
Wskazówka: Żeby mieć pewność, że naleśniki będą idealne, po wymieszaniu składników odłóż miskę z ciastem na kilka do kilkunastu minut. Wówczas gluten zawarty w mące spęcznieje i uwolni swoją elastyczność.