Jak robię pankejki nie dodaję mleka. Są tak puszyste, że można na nich spać

Trudno wyobrazić sobie bardziej pocieszające jedzenie, niż pyszne, puszyste i słodziutkie pankejki. Przepis na pankejki jest banalny, ale w odróżnieniu od klasycznych naleśników, nie używam do ich wykonania mleka. Wychodzą tak pyszne, że można za nie oddać duszę diabłu.

Pancakes to puszyste placuszko-naleśniki, które przywędrowały do nas zza oceanu. Spolszczyliśmy ich nazwę i robimy naprawdę często nie tylko na śniadanie, lecz także smażymy je sobie do lunch boxa lub na słodki podwieczorek. Przepis na pankejki jest banalnie prosty, jednak zamiast mleka warto zrobić je typowo po amerykańsku i dodać maślankę. Pankejki wyjdą delikatne, aksamitne i puszyste jak podusia. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Pankejki. Nie używaj mleka, a będą najlepsze na świecie

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500,
  • 200 ml maślanki,
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia lub sody,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • cukier puder do smaku,
  • 2 jajka,
  • tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane.

Pankejki na maślance - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej maślankę i wbij jajka. Wymieszaj, możesz użyć miksera na średnich obrotach. Następnie przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj cynamon i cukier puder. Teraz energicznie wymieszaj ciasto łyżką, tylko do połączenia składników.
  2. Miskę z ciastem odłóż na kilka minut, by proszek do pieczenia delikatnie spulchnił ciasto. W tym czasie rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Polecam masło klarowane.
  3. Kiedy patelnia będzie już gorąca, głęboką łyżką nakładaj na nią porcje ciasta na placuszki. Smaż na umiarkowanej mocy palnika z obu stron. Pancakes powinny być lekko rumiane.
  4. Po usmażeniu ułóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubioną konfiturą, kremem czekoladowym lub po prostu oprószone cukrem pudrem.
Więcej o: