Pszczelarze od razu wiedzą. Jak nie nabrać się na "fałszywy" miód? Test kciuka rozwieje wątpliwości

Miód to jeden z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków, którego właściwości doceniamy szczególnie teraz, w sezonie jesienno-zimowym. Musi być jednak spełniony jeden warunek. Należy upewnić się, że jest on prawdziwy. Jak sprawdzić, czy miód nie jest oszukany?

Miód jest również znany jako płynne złoto ze względu na wyjątkowy smak, konsystencję i właściwości lecznicze. Można go łatwo dodać do każdej diety jako dodatek, na przykład do herbat, sałatek, lodów lub jako smarowidło. Często pojawia się zamieszanie co do różnic między naturalnym i tak zwanym "fałszywym" miodem. Ten drugi oznacza, że wcale nie został wyprodukowany przez pszczoły, tylko w fabryce. Jak więc ocenić, czy kupujesz prawdziwy?

Zobacz wideo Skąd się bierze miód? Niezwykłe fakty z życia pszczół

Jak rozpoznać prawdziwy miód? Producenci rozcieńczają go substancjami fałszującymi

Istnieją dwie główne metody fałszowania miodu: rozcieńczanie syropem glukozowo-fruktozowym i zbyt wczesne usuwanie go z ula. W pierwszym przypadku dodawanie różnych syropów zwiększa objętość produktu i tym samym obniża koszty produkcji. Z drugiej strony wczesne usuwanie z ula pozwala pszczelarzom produkować więcej miodu w krótszym czasie. Miód sztuczny, znany również jako zafałszowany lub zanieczyszczony, oprócz nektaru kwiatowego zawiera dodatki, takie jak syrop kukurydziany, melasa, syrop cukrowy, dekstroza, cukier inwertowany, mąka i skrobia. Warto więc czytać etykiety produktów w sklepie. Naklejka na słoiku powinna zawierać tylko jeden składnik, czyli miód, bez dodatków i aromatów.

Miody na półce
Miody na półce iStock/Alessandro Cristiano

Jak rozpoznać miód zafałszowany? Szybkie i proste do przeprowadzenia testy

Istnieją również charakterystyczne znaki, że nie masz do czynienia z prawdziwym miodem. Zwróć uwagę na jego konsystencję. Czysty produkt jest zazwyczaj gęsty i lepki, ten "fałszywy" zaś nie krystalizuje się. To naturalny proces, który zachodzi w przypadku cukrów w prawdziwym miodzie. Sztuczny słoik może zawierać dodatkowe słodziki, więc będzie się różnił również smakiem. Jeśli nadal nie masz pewności, wypróbuj kilka z tych prostych testów.

  • Nanieś kroplę miodu na paznokieć kciuka. Czy łatwo spływa, czy też pozostaje stabilny przez jakiś czas? Czysty miód jest lepką, klejącą substancją. Nie powinien spływać prosto z kciuka.
  • Dodaj łyżeczkę miodu do szklanki wody. Czysty produkt powinien osadzić się w wodzie. Jeśli rozpuszcza się od razu, możliwe, że nie jest czysty lub został w jakiś sposób zmodyfikowany.
  • Odsącz niewielką ilość miodu na ręczniku papierowym i złóż go na pół. Zafałszowany będzie bardziej wsiąkał w skórę niż gęstszy, czysty produkt.
Więcej o: