Syrop z cebuli, czyli domowy sposób na kichanie i prychanie. Z tymi dodatkami jest lepszy

Syrop z cebuli to dawny i sprawdzony przez pokolenia sposób na kaszel i jesienne oraz zimowe infekcje. Kiedy w dzieciństwie zaczynaliśmy czuć się niewyraźnie, mamy lub babcie zabierały się za siekanie cebuli, by później raczyć nas specyfikiem wątpliwego smaku. Dziś mamy dla was przepis na syrop z cebuli, który nie tylko będzie naprawdę smaczny, to jeszcze skuteczniejszy, a to za sprawą dwóch dodatków.

Za oknem już szybko robi się ciemno, a dni są coraz chłodniejsze. Sprzyja to niestety jednemu - dużo łatwiej nabawić się przeziębienia. Oczywiście najlepiej jest zapobiegać, a nie leczyć, ale kiedy już zaczyna kręcić nas w nosie i co chwilę łapie nas kaszel, wart postawić na naturalne środki. Syrop z cebuli jest najlepszym z nich a imbir i miód nie tylko wzmocnią jego działanie, lecz także znacząco poprawią jego smak.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Przepis na syrop z cebuli. Z tymi dodatkami będzie dużo lepszy

Składniki:

  • 3 średnie cebule,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • łyżeczka startego imbiru,
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie),
  • 1 łyżka soku z cytryny.

Syrop z cebuli z imbirem i miodem - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj w dość drobną kostkę i przełóż do miseczki lub słoika. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno i dodaj do cebuli i startego imbiru.
  3. Dodaj miód i cukier oraz sok z cytryny i całość porządnie ugnieć, np. trzonkiem od łyżki, by składniki się dokładnie wymieszały, a cebula szybciej puściła sok.
  4. Naczynie odłóż w ciepłe miejsce na kilka godzin (2-3 wystarczą), by wytworzył się sok. Podawaj po 1 łyżce 3 razy dziennie. Przechowuj w lodówce do czterech dni.
Więcej o: