Sałatka do tańca i do różańca. Na Bałkanach to klasyka, musisz spróbować. To tylko kilka składników

Sałatka szopska to klasyka wśród dań kuchni bałkańskiej. Podawana jest do niemal każdego miesnego posiłku i smakuje naprawdę świetnie. Przepis na sałatkę szopską jest bardzo prosty i składa się z niewielu składników. To świetny sposób na to, by zimą poczuć lato na talerzu.

Sałatka szopska pochodzi z Bałkanów, a dokładniej z Bułgarii. Miał ją wymyślić lud Szopów, który zamieszkiwał właśnie tamte okolice. Sałatka szopska jest chyba najłatwiejszą sałatką pod słońcem, jest przy tym lekka i pyszna - idealnie więc współgra z grillowanym mięsem, zwłaszcza z karkówką, boczkiem lub burgerami. Nikt jednak nie powiedział, że muszą to być jedynie grillowane mięsa, mogą to być także nasze ukochane mielone na przykład. Lista składników jest krótka, a całość uzupełnia pyszny ser. Najlepiej użyć sera typowo bałkańskiego, ale ser typu feta także się sprawdzi.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Sałatka szopska - idealna do wszystkiego

Składniki:

  • 3 większe pomidory,
  • 1 długi ogórek,
  • 2 czerwona papryka,
  • 1 średnia cebula,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki octu (polecam ocet winny),
  • natka pietruszki lub kolendra,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. 100-120 g bałkańskiego sera lub skuszonego sera typu feta.

Sałatka szopska - sposób wykonania:

  1. Warzywa oczyść i pokrój na kawałki - nie muszą być drobne. W zasadzie to powinny być dość spore, z wyjątkiem cebuli - ją pokrój w piórka. Przełóż do miski.
  2. Dodaj posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz. Dodaj także ocet i oliwę i dokładnie całość wymieszaj.
  3. Ser pokrój lub pokrój w niewielką kostkę. Posyp nim sałatkę z wierzchu lub wymieszaj całość ponownie. Podawaj od razu lub włóż na chwilę do lodówki, by składniki się połączyły.
Więcej o: