Sałatka szopska pochodzi z Bałkanów, a dokładniej z Bułgarii. Miał ją wymyślić lud Szopów, który zamieszkiwał właśnie tamte okolice. Sałatka szopska jest chyba najłatwiejszą sałatką pod słońcem, jest przy tym lekka i pyszna - idealnie więc współgra z grillowanym mięsem, zwłaszcza z karkówką, boczkiem lub burgerami. Nikt jednak nie powiedział, że muszą to być jedynie grillowane mięsa, mogą to być także nasze ukochane mielone na przykład. Lista składników jest krótka, a całość uzupełnia pyszny ser. Najlepiej użyć sera typowo bałkańskiego, ale ser typu feta także się sprawdzi.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Sałatka szopska - idealna do wszystkiego
Składniki:
- 3 większe pomidory,
- 1 długi ogórek,
- 2 czerwona papryka,
- 1 średnia cebula,
- 3-4 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu (polecam ocet winny),
- natka pietruszki lub kolendra,
- sól i pieprz do smaku,
- ok. 100-120 g bałkańskiego sera lub skuszonego sera typu feta.
Sałatka szopska - sposób wykonania:
- Warzywa oczyść i pokrój na kawałki - nie muszą być drobne. W zasadzie to powinny być dość spore, z wyjątkiem cebuli - ją pokrój w piórka. Przełóż do miski.
- Dodaj posiekaną pietruszkę, sól oraz pieprz. Dodaj także ocet i oliwę i dokładnie całość wymieszaj.
- Ser pokrój lub pokrój w niewielką kostkę. Posyp nim sałatkę z wierzchu lub wymieszaj całość ponownie. Podawaj od razu lub włóż na chwilę do lodówki, by składniki się połączyły.