"Fasolowa musi trącać dymem". Ten przepis jest najlepszy pod słońcem

Zupa fasolowa to klasyka babcinych obiadów, a jej smak z pewnością przywodzi na myśl miłe chwile. Przepis na zupę fasolową jest prosty, ale kluczem smaku jest odpowiednie mięso. Moja babcia zawsze mówiła, że "fasolówka musi trącać dymem" - czyli powinna być pełna aromatycznej wędzonki. Dziś podpowiemy, jak zrobić najlepszą zupę fasolową z przepisu babci Krysi.

Zupa fasolowa to idealny pomysł na rozgrzewający i sycący obiad. Przepis jest prosty, a babcia Krysia dokładnie wiedziała, jak zrobić najlepszą fasolówkę. Jaki jest sekret? Oczywiście dobre mięso - koniecznie wędzone i to z trzech rodzajów. Już mówimy, jak robić najlepszą zupę z fasoli.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa fasolowa - przepis na obiad jak za dawnych lat

Składniki:

  • 500 g wędzonych żeberek,
  • 300 g wędzonej kiełbasy,
  • ok. 150 g boczku wędzonego,
  • ok. 1,5 szklanki fasoli typu Piękny Jaś,
  • 1 cebula,
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera,
  • kilka ziemniaków,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek.

Zupa fasolowa - sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz fasolę. Wsyp ją do miski, zalej woda i odłóż na całą noc.
  2. Do garnka włóż pokrojone na części żeberka i zalej je wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj namoczoną fasolę i obraną włoszczyznę. Dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz 3-4 listki laurowe i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola zacznie robić się miękka.
  3. Kiedy fasola zacznie robić się miękka, dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz posiekany czosnek.
  4. Boczek, cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę. Boczek wytop na suchej patelni, następnie dodaj cebulę i podsmażaj, aż cebula się zeszkli, a boczek apetycznie zarumieni. Następnie dodaj zawartość patelni do zupy. Dodaj także kiełbasę.
  5. Dopraw do smaku przyprawami i gotuj, aż zupa zgęstnieje, a fasola będzie całkiem miękka. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.
Więcej o: