Najlepszy przepis na naleśniki. Są nieziemsko delikatne dzięki białemu napojowi. Nie chodzi o mleko

Jak zrobić naleśniki, żeby były nieziemsko delikatne, aksamitne i sprężyste? Odpowiedzią na to pytanie jest nasz dzisiejszy przepis na naleśniki, który zapewne różni się od tego, który znasz. Nie dodawaj do ciasta mleka, zastąp je innym białym napojem. Twoje naleśniki będą tak pyszne, że już nigdy nie wrócisz do starego przepisu.

Przepis na naleśniki zna chyba każdy, ale często się zdarza, że robimy je na oko lub traktujemy nieco po macoszemu, a potem się dziwimy, że wyszły popękane, rwą się przy składaniu lub co gorsza - smakują jak kawał kartonu. Z tym przepisem nic takiego cię nie spotka, a to przez zamianę mleka na inny składnik. Naleśniki na kefirze to ostatnie objawienie kulinarne w moim domu, ale nie tylko kefir się liczy. Ważne jest także masło - dodaj je do ciasta zamiast oleju, a zadzieje się magia na patelni. 

Zobacz wideo Makłowicz czy Gessler? Sprawdziliśmy, kto robi lepsze naleśniki

Najlepszy przepis na naleśniki. Zamiast mleka użyj kefiru, a zadzieje się magia

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 3/4 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki roztopionego masła.

Naleśniki na kefirze - sposób wykonania:

  1. Do miski wlej kefir, wodę, dodaj jajka, cukier i sól. Następnie całość zmiksuj.
  2. Dodaj przesianą mąkę i ponownie zmiksuj. Miskę z ciastem odłóż na 10 minut, by gluten zawarty w mące spęczniał.
  3. Patelnię lekko natłuść olejem lub masłem i porządnie rozgrzej. Chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni.
  4. Smaż na złoty kolor z obu stron. 

Jak podawać naleśniki na kefirze? Jak tylko chcesz. Jeśli chcesz podawać je na słodko, do ciasta dodaj łyżeczkę cukru. Będą świetnie smakowały z dżemem lub owocami albo kremem czekoladowym. Możesz także podawać je na słono, na przykład zapiekane z mięsem mielonym i serem lub przerobić je na pyszne krokiety. 

Więcej o: