Sałatka z tuńczykiem na święta i na co dzień. Przepyszna i postoi nawet pięć dni w lodówce

Nie ma świąt, rodzinnych imprez i posiadówek w gronie znajomych bez sałatek. I chociaż konkretne przepisy kojarzą nam się z określonymi okazjami, istnieje jedna sałatka, która sprawdzi się zawsze i o każdej porze. Sałatka z tuńczykiem jest prosta i przepyszna, a robi się ją tyle, ile gotuje się i studzi ryż. Zrób ją na święta, a wszystkie ciotki padną z zachwytu.

Sałatka z tuńczykiem z powodzeniem może wygryźć jarzynową i gyros. Jej zrobienie jest banalne, tutaj jest niewiele siekania i w zasadzie najdłużej schodzi z ugotowaniem ryżu. Ta sałatka oprócz smaku ma jeszcze jedną cechę, za którą wszyscy ją uwielbiamy - długo nie podchodzi wodą i odpowiednio przechowywana wytrzyma w lodówce nawet do pięciu dni. Jeśli więc zrobisz jej więcej, niż dacie radę zjeść podczas świąt lub imprezy, po prostu schowaj resztę do szczelnie zamkniętego pojemnika i wróć do niej, gdy najdzie cię ochota. 

Zobacz wideo

Sałatka z tuńczykiem. Zrób więcej i jedz przez pięć dni

Składniki:

  • 3 torebki ryżu,
  • słoik ogórków kiszonych,
  • 2 czerwone cebule,
  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym,
  • 6 jajek ugotowanych na twardo,
  • puszka kukurydzy,
  • sól, pieprz i majonez do smaku.

Sałatka z tuńczykiem i ryżem - sposób wykonania:

  1. Wodę zagotuj z odrobiną soli. Kiedy zacznie wrzeć, wsyp ryż - nie gotuj go w torebkach, ponieważ może się posklejać. Następnie odcedź ryż i pozostaw do ostygnięcia. Powinien być ugotowany al dente.
  2. Kiedy ryż się gotuje, ugotuj jajka na twardo i ostudź. Pokrój ogórki i cebulę w kostkę. Tuńczyka odcedź z zalewy i poszarp widelcem. Kukurydzę także odcedź z zalewy.
  3. Ostudzony ryż przełóż do miski, dodaj ogórki, tuńczyka, cebulę, odsączoną kukurydzę i jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem, i wymieszaj całość z majonezem. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny, by smaki się przegryzły.
Więcej o: