Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową? Podstawowy błąd popsuje ich smak

Sałatka jarzynowa to królowa polskich stołów podczas świąt i najróżniejszych imprez i umówmy się: można nie być miłośnikiem jarzynowej, ale bez niej świąteczny stół jest jakiś niekompletny. Nie jest to najszybsza sałatka świata, więc skoro już poświęcamy czas na jej przygotowanie, niech będzie najlepsza na świecie. Jeden pozornie błahy błąd skutecznie wam to utrudni, a chodzi o sposób gotowania warzyw.

Sałatka jarzynowa to przepis, który nigdy nie zawodzi. Jarzynowa jest absolutną podstawą podczas Bożego Narodzenia, imienin i wszelkich imprez lub po prostu kiedy goście wpadają do nas na kolację. Niestety, nie jest to sałatka, której zrobienie zajmie pięć minut. Najdłużej schodzi z gotowaniem warzyw i to właśnie ten etap decyduje o smaku sałatki, a nie to, jakiego majonezu użyjemy. Moja babcia robiła najlepsza sałatkę jarzynową i nawet miała do gotowania specjalny garnek. Nie o garnek jednak chodzi, a o obieranie. 

Zobacz wideo Zobacz nasze pomysły na świąteczne sałatki

Gotujesz tak warzywa na jarzynową? Uważaj, bo pozbawisz ją smaku

Babcia nie obierała warzyw do gotowania, jedynie porządnie je czyściła. Warzywa korzeniowe gotowała w mundurkach w wodzie bez soli. Dzięki temu warzywa miały dużo intensywniejszy smak, ponieważ mundurki sprawiały, że cały smak zostawał w środku i nie przechodził do wody. A sól? Przecież doprawienie gotowej sałatki to żaden problem. Babcia też osobno gotowała ziemniaki - one zawsze gotowały się dłużej, a bywało tak, że były gotowane dzień wcześniej. Wówczas powstawała skrobia oporna i ziemniaki dużo lepiej się kroiły.

Przepis na sałatkę jarzynową - klasyczny i niepowtarzalny

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • 3-4 ziemniaki,
  • pół selera,
  • 6 jajek na twardo,
  • 1 średnia cebula lub pół pora,
  • pół słoika niewielkich, chrupiących ogórków kiszonych,
  • puszka groszku konserwowego,
  • majonez i musztarda do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie kwaśne jabłko.

Sposób wykonania:

  1. Warzywa korzeniowe ugotuj w mundurkach. Wcześniej dokładnie je oczyść, by nie gotowały się w brudnej wodzie. Wodę możesz lekko osolić, chociaż jak pisałam wyżej, ja tego nie praktykuję. Następnie pozostaw warzywa, by lekko ostygły i obierz je.
  2. Kiedy warzywa stygną, posiekaj cebulę i odłóż ją. Jajka pokrój w kostkę, a groszek odsącz z zalewy. Ogórki kiszone także pokrój w kostkę, ale przełóż je do osobnej miski.
  3. Do dużej miski przełóż składniki i warzywa posiekane w kostkę. Dodaj groszek, jajka i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Tej sałatki wychodzi dość sporo, dlatego nie mieszaj jej całej z majonezem, tylko rób to na bieżąco, podczas nakładania do salaterki - wówczas sałatka dłużej postoi w lodówce.
  5. Na bieżąco dodawaj do sałatki także ogórki kiszone i cebulę, do smaku dodaj trochę soku z ogórków. Dodaj majonez i musztardę do smaku i wymieszaj.
Więcej o: