Jajka to doskonałe źródło białka, ale to nie wszystko. Jak podaje portal zdrowie.gazeta.pl, są również bogate w witaminę A, D i E oraz B12 i B9 (kwas foliowy). Zawierają także selen, fosfor, potas, sód, wapń i cynk. Żółtko jest bogate w beta-karoten, który odpowiada za wsparcie układu odpornościowego, poprawia kondycję skóry i chroni przed stresem oksydacyjnym oraz luteinę, która dobrze działa na wzrok i pomaga w uregulowaniu cyklu miesiączkowego. Jak poprawnie ugotować jajka, aby nie stracić tych cennych wartości odżywczych?
Można je jeść w wielu postaciach, ale jednym z najpopularniejszych sposobów ich przyrządzania jest gotowanie. Przydają się wtedy na kanapkę, a także jako składnik sałatek. Niby prosta czynność, ale mało kto wie, ile trzeba trzymać je w garnku, aby wyszły idealne.
Pamiętaj, że w przypadku jajek "na twardo" niezwykle istotny jest czas. Wiele osób gotuje je zbyt długo, przez co żółtko robi się sypkie, a dookoła tworzy się ciemna obwódka. "Przegotowane" jajko traci także wartości odżywcze. Jak długo trzeba więc trzymać je w garnku? W przypadku jajek małych to maksymalnie osiem minut, średnich dziewięć minut, a dużych nie powinno się gotować dłużej niż dziesięć minut.
PORADA! Jajka najlepiej wrzucać nie do zimnej, a do gotującej się wody. Wtedy będziesz mieć większą kontrolę nad czasem gotowania. Aby ułatwić ich obieranie, możesz dodać do wody odrobinę soli.
W kwestii jajek "na miękko" czas również ma ogromne znaczenie. Wystarczy minuta dłużej, a żółtko, zamiast płynnego zacznie twardnieć. Aby uzyskać ścięte białko i idealne żółtko małe jajka należy gotować maksymalnie 3,5 minuty, średnie 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.