Polacy robią to nagminnie. Największy błąd podczas gotowania jajek. Pozbawiasz ich nie tylko smaku

Dla wielu osób to śniadaniowy must have. Można je jeść sadzone lub jako jajecznicę, a także na twardo lub na miękko. Jak gotować jajka? Okazuje się, że wiele osób popełnia błąd, przez który tracą one wartości odżywcze.

Jajka to doskonałe źródło białka, ale to nie wszystko. Jak podaje portal zdrowie.gazeta.pl, są również bogate w witaminę A, D i E oraz B12 i B9 (kwas foliowy). Zawierają także selen, fosfor, potas, sód, wapń i cynk. Żółtko jest bogate w beta-karoten, który odpowiada za wsparcie układu odpornościowego, poprawia kondycję skóry i chroni przed stresem oksydacyjnym oraz luteinę, która dobrze działa na wzrok i pomaga w uregulowaniu cyklu miesiączkowego. Jak poprawnie ugotować jajka, aby nie stracić tych cennych wartości odżywczych?

Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"

Ile czasu gotować jajka? Pilnuj zegarka, bo inaczej stracą wartości odżywcze

Można je jeść w wielu postaciach, ale jednym z najpopularniejszych sposobów ich przyrządzania jest gotowanie. Przydają się wtedy na kanapkę, a także jako składnik sałatek. Niby prosta czynność, ale mało kto wie, ile trzeba trzymać je w garnku, aby wyszły idealne.

jajka
jajka Hasan Ashari / Getty Images/iStockphoto

Pamiętaj, że w przypadku jajek "na twardo" niezwykle istotny jest czas. Wiele osób gotuje je zbyt długo, przez co żółtko robi się sypkie, a dookoła tworzy się ciemna obwódka. "Przegotowane" jajko traci także wartości odżywcze. Jak długo trzeba więc trzymać je w garnku? W przypadku jajek małych to maksymalnie osiem minut, średnich dziewięć minut, a dużych nie powinno się gotować dłużej niż dziesięć minut.

PORADA! Jajka najlepiej wrzucać nie do zimnej, a do gotującej się wody. Wtedy będziesz mieć większą kontrolę nad czasem gotowania. Aby ułatwić ich obieranie, możesz dodać do wody odrobinę soli.

Ile gotować jajka "na miękko"? Tak zrobisz idealnie płynne żółtko

W kwestii jajek "na miękko" czas również ma ogromne znaczenie. Wystarczy minuta dłużej, a żółtko, zamiast płynnego zacznie twardnieć. Aby uzyskać ścięte białko i idealne żółtko małe jajka należy gotować maksymalnie 3,5 minuty, średnie 4,5 minuty, a duże 5,5 minuty. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: