Jak zrobić flaczki? Staropolska zupa będzie najlepsza, ale zadbaj o mięso
Jak zrobić flaczki, żeby były aromatyczne, treściwe i po prostu najlepsze na świecie? To wbrew pozorom wcale nie takie trudne i dzięki temu przepisowi, najlepszą polską zupę przygotuje nawet kulinarny nowicjusz. Co jest najważniejsze? Oczywiście wywar - tutaj liczy się mięso, ale nie pierwsze lepsze.
Flaczki królują na naszych stołach od dziesięcioleci. Podajemy je najczęściej podczas najróżniejszych uroczystości i świąt, jednak nie brakuje ich także w kartach dobrych restauracji serwujących kuchnię polską. Flaczki to po prostu pocięte w paski żołądki wołowe lub cielęce gotowane do miękkości w rosole. No i właśnie rosół tutaj gra bardzo ważną rolę. Żeby potrawa była smaczna, rosół musi być treściwy. Postaw więc na wołowinę i trochę drobiu. Możesz użyć kurczaka lub indyka, ale pamiętaj, że wołowiny ma być więcej i najlepiej, by była to wołowina z kością. Oprócz tego ważne są także przyprawy - jak flaki to oczywiście imbir, majeranek i obowiązkowo gałka muszkatołowa.
Zobacz wideo Flaki bez mięsa? Proszę bardzo! Musisz zobaczyć ten przepis
Flaczki - przepis na medal
Składniki na wywar:
- ok. 1 kg wołowiny (polecam szponder lub mieszankę na rosół wołowy),
- 1 niewielka golonka z indyka (możesz użyć także skrzydła lub szyjki),
- 2 małe ćwiartki z kurczaka lub jedna większa,
- włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 por,
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe.
Dodatkowo:
- ok. 2 kg flaków wołowych,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- przyprawy: sól, pieprz mielony imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, słodka i ostra papryka,
- masło i mąka do zasmażki.
Flaki - sposób wykonania:
- Najpierw ugotuj rosół. Dp garnka włóż mięso i zalej je zimną wodą. Zagotuj i zbierz szumowiny. Następnie dodaj obraną włoszczyznę i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny, aż wołowina będzie miękka. Następnie przecedź wywar i podziel mięso na kawałki. Następnie odłóż na bok.
- Flaki włóż do garnka i zalej je zimną wodą. Następnie gotuj je do miękkości. Przed końcem gotowania dodaj łyżeczkę soli.
- Odlej szklankę wywaru, gdzie gotowały się flaki. Następnie przecedź je i dodaj do wołowego rosołu. Gotuj jeszcze przez 20-30 minut. Następnie dodaj ugotowane mięso.
- Teraz czas na doprawianie. Dodaj marchewkę startą na tarce oraz posiekaną i podsmażoną na maśle cebulę. Dodaj łyżkę majeranku, czubatą łyżeczkę gałki muszkatołowej, łyżeczkę majeranku i do smaku obie papryki. Gotuj dalej na średnim ogniu przez 15 minut. Jeśli chcesz dodać swoim flakom nieco "kleistości", wlej szklankę wody z wywaru, w którym się gotowały.
- Przygotuj zasmażkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj łyżkę mąki i energicznie zamieszaj, by nie powstały grudki. Dodaj chochelkę wywaru i całość połącz w jednolitą, ale dość gęstą masę. Następnie dodaj do zupy i wymieszaj całość. Po 5 minutach gotowania flaki są gotowe.