wywar
-
Sklepowe są naszpikowane chemią. Bosacka pokazuje, jak zrobić je w domu. Zdradziła sekret
Niektórzy nie wyobrażają sobie gotowania zup lub sosów bez dodatku kostki rosołowej. To szybki i prosty sposób na wzmocnienie smaku potrawy. W składzie większości sklepowych produktów jednak aż roi się od chemii. Dlatego warto samemu przygotować...
-
Przy wielkanocnym stole teściowa zdradziła mi przepis na ten rosół. Zrobiłam go i oniemiałam
Rosół jest tak popularnym daniem, że możemy go zasmakować w niektórych domach nawet w każdą niedzielę. Zazwyczaj podaje się go z cienkimi kluseczkami, które bardzo dobrze znamy. Tym razem ten klasyczny dodatek zamień na coś mniej oczywistego i...
-
Jak ugotować aromatyczny, tradycyjny rosół? Wystarczy trzymać się tych trzech zasad, a będzie doskonały
Jak przygotować idealny rosół? Należy uważać na te popularne błędy, które mogą negatywnie wpłynąć na ostateczny smak zupy. Samo gotowanie wywaru nie należy do trudnych i wymagających, jednakże warto trzymać się kilku sprawdzonych zasad.
-
Bulion znów wyszedł mętny? Da się go jeszcze uratować. Zastosuj babciną metodę z białkiem
Przygotowanie bulionu może być niemałym wyzwaniem nie tylko dla początkujących kucharzy. Pierwszym problemem może okazać się mętny wywar, który nie wygląda apetycznie. Na szczęście domowymi sposobami da się go uratować. Na ratunek przychodzą...
-
Rosół, bulion czy wywar? Czym się różnią? Wszystko zależy od tego, jakich użyjesz składników
Wywar, rosół czy bulion to baza wielu potraw. Jednak różnią się nieco od siebie. Choć głównym zamysłem jest użycie konkretnych warzyw, mięs i przypraw, to sposób ich przyrządzenia różni się od siebie. Do czego służą i jak je wykonać? Przepisy...
-
Jak zrobić bulion? Baza do zup i sosów wymaga odpowiedniego przygotowania - kluczowe są składniki
Jak zrobić bulion? Aromatyczny wywar to prawdziwa klasyka wśród przepisów i jednocześnie baza wielu zup i sosów. W przygotowaniu kluczowe są składniki, które nadają smaku, z kolei odpowiednio dobrane przyprawy uwydatnią całość. Ten przepis sprawi,...
-
Wywar to podstawa, by zupa była idealna. Na jakim mięsie najlepiej gotować?
Aromatyczny wywar to już połowa sukcesu, gdy chce się przygotować idealną zupę. Jakie mięso wybrać do poszczególnych potraw? Podpowiadamy.
-
Domowa kostka rosołowa - mrożona i w słoiku. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie przyrządzanie zup i sosów
Na sklepowych półkach aż roi się od różnych wersji kostek rosołowych czy płynnych wzmacniaczy smaku. Nie każdy jednak wie, że taką kostkę, na dodatek dużo zdrowszą, można zrobić samodzielnie. Jak? Przedstawiamy prosty przepis.
-
Bulion - jak go przygotować, żeby zupy, sosy i gulasze miały perfekcyjny smak? Podpowiadamy
Bulion to podstawa przede wszystkim zup, ale też rozmaitych sosów, gulaszów czy potrawek. Dobry wywar nada głębi smaku i aromatu niejednej potrawie, a jego resztki można przechowywać nawet przez kilka tygodni. Podpowiadamy, jak to zrobić.