Wychodzą delikatne jak chmurka, lekkie i obłędnie puszyste. Jak zrobić pączki parzone? Smażę je nie tylko na tłusty czwartek, lecz także na wyjątkowe okazje. Za każdy razem zostaje tylko pusty talerz.
4
boerescul / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tłusty czwartek to dzień kosztowania rozmaitych słodkości, na który czeka wielu łasuchów. Co roku przed cukierniami ustawiają się kolejki po pączki z różnymi nadzieniami. Można jednak zaoszczędzić czas i wykorzystać swoje umiejętności, przygotowując je samodzielnie w domu. To zadanie wcale nie jest tak bardzo czasochłonne i wymagające eksperckiej wiedzy, gdyż kluczem jest właściwe wyrobienie ciasta.
REKLAMA
Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska
Co zrobić, aby pączki były puszyste? Hit na tłusty czwartek 2025
Pączki parzone czy też ptysiowe już od kilku lat królują w mojej kuchni. Robię tradycyjne kule z ciasta lub tworzę z nich słynną "obrączkę", znaną jako gniazdka, pączki hiszpańskie czy wiedeńskie. Wychodzą wyjątkowo delikatne i jednocześnie chrupiące w smaku, a słodyczy dodaje im warstwa lukru.
Jak się robi pączki parzone? Są doskonałe, wilgotne i puszyste
Z podanych proporcji wychodzi ok. 10 pączków. W razie potrzeby możesz podwoić liczbę składników. Przyda się również olej rzepakowy do smażenia oraz papier do pieczenia.
W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
Do gorącej wody z tłuszczem przesiej mąkę. Wymieszaj dokładnie łyżką, aż masa stanie się jednolita. Następnie wstaw garnek z powrotem na mały ogień i mieszaj przez 3-5 minut, aby ciasto odparowało i stało się gładkie.
Pozostaw je do lekkiego ostudzenia. Stopniowo dodawaj jajka, mieszając, aż masa będzie gładka i będzie "wisieć" na łyżce.
Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową i wyciśnij małe porcje ciasta na papier do pieczenia, formując okrągłe wieńce.
Rozgrzej tłuszcz w głębokiej patelni lub garnku. Smaż pączki na złoty kolor, regularnie obracając, aż będą dobrze wypieczone z obu stron. Odsącz je na papierze do pieczenia.
W misce wymieszaj cukier puder z wodą, by uzyskać gładki lukier. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę więcej wody.
Po usmażeniu i ostudzeniu pączków polej je przygotowanym lukrem. Pozwól, by stężał. Smacznego!