Na tłusty czwartek robię pączki parzone. Wychodzą obłędnie puszyste. Szkoda stać w kolejce do cukierni

Wychodzą delikatne jak chmurka, lekkie i obłędnie puszyste. Jak zrobić pączki parzone? Smażę je nie tylko na tłusty czwartek, lecz także na wyjątkowe okazje. Za każdy razem zostaje tylko pusty talerz.

Tłusty czwartek to dzień kosztowania rozmaitych słodkości, na który czeka wielu łasuchów. Co roku przed cukierniami ustawiają się kolejki po pączki z różnymi nadzieniami. Można jednak zaoszczędzić czas i wykorzystać swoje umiejętności, przygotowując je samodzielnie w domu. To zadanie wcale nie jest tak bardzo czasochłonne i wymagające eksperckiej wiedzy, gdyż kluczem jest właściwe wyrobienie ciasta.

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska

Co zrobić, aby pączki były puszyste? Hit na tłusty czwartek 2025

Pączki parzone czy też ptysiowe już od kilku lat królują w mojej kuchni. Robię tradycyjne kule z ciasta lub tworzę z nich słynną "obrączkę", znaną jako gniazdka, pączki hiszpańskie czy wiedeńskie. Wychodzą wyjątkowo delikatne i jednocześnie chrupiące w smaku, a słodyczy dodaje im warstwa lukru. 

Lista potrzebnych składników:

  • 170 ml wody,
  • 40 g masła,
  • Szczypta soli,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka (rozmiaru M).
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki wody
pączki parzone/hiszpańskie
pączki parzone/hiszpańskie boerescul / Getty Images/iStockphoto

Jak się robi pączki parzone? Są doskonałe, wilgotne i puszyste

Z podanych proporcji wychodzi ok. 10 pączków. W razie potrzeby możesz podwoić liczbę składników. Przyda się również olej rzepakowy do smażenia oraz papier do pieczenia.

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij garnek z ognia.
  2. Do gorącej wody z tłuszczem przesiej mąkę. Wymieszaj dokładnie łyżką, aż masa stanie się jednolita. Następnie wstaw garnek z powrotem na mały ogień i mieszaj przez 3-5 minut, aby ciasto odparowało i stało się gładkie.
  3. Pozostaw je do lekkiego ostudzenia. Stopniowo dodawaj jajka, mieszając, aż masa będzie gładka i będzie "wisieć" na łyżce.
  4. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdkową i wyciśnij małe porcje ciasta na papier do pieczenia, formując okrągłe wieńce.
  5. Rozgrzej tłuszcz w głębokiej patelni lub garnku. Smaż pączki na złoty kolor, regularnie obracając, aż będą dobrze wypieczone z obu stron. Odsącz je na papierze do pieczenia.
  6. W misce wymieszaj cukier puder z wodą, by uzyskać gładki lukier. Jeśli będzie za gęsty, możesz dodać odrobinę więcej wody.
  7. Po usmażeniu i ostudzeniu pączków polej je przygotowanym lukrem. Pozwól, by stężał. Smacznego!
Więcej o: