Jak zrobić naleśniki, żeby nie pękały? Moja mama nigdy nie przyznała się do błędu

Jak zrobić najlepsze naleśniki? Ja wiem doskonale, ale dopiero od kilkunastu lat. Kiedy w domu były naleśniki, wolałam iść do koleżanek i nawet nie patrzeć na to coś. Okazuje się, że moja mama, która nie znosi gotować, zawsze dodawała do ciasta składnik, który jej zdaniem był niezbędny. Tak poradziła jej znajoma, a naleśniki były grube, niesmaczne i pękały. Ja robię lepsze.

Gdy byłam mała, wszystkie dzieci w szkole zachwalały, że ich mamy robią najlepsze naleśniki, a ja nie umiałam sobie wyobrazić tego, że naleśniki mogą być najlepsze albo chociaż smaczne. Owszem, moja mama także robiła naleśniki, ale były... dziwne. Jałowe, jakieś takie grube i zawsze pękały, kiedy chciałam w nie włożyć szynkę i ser. A jak robiła je na słodko i posmarowała je obrzydliwymi powidłami, myślałam, że każe mi je jeść za karę.

Zobacz wideo Zobacz przepis na naleśniki czekoladowe z mascarpone

O co chodziło z tymi naleśnikami? Mama dodawała do nich odrobinę proszku do pieczenia. Ni to naleśniki, ni to pankejki, nie smakowało mi i tyle. Kiedy zaczęłam naleśniki robić po swojemu, zrozumiałam, że koleżanki ze szkoły miały rację - naleśniki mogą być pyszne. Zero proszku do pieczenia, za to mnóstwo smaku i ta elastyczność! Nie rwą się, idealnie się składają, są niemal stworzone do krokietów lub faszerowanych naleśników. Ważne jest masło

Naleśniki jak sprężynka. Nie będą się rwały

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu przemiału,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka wody gazowanej,
  • 5 łyżek roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie łyżeczka cukru pudru, jeśli chcesz zjeść je na słodko.

Sprężyste naleśniki - sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj ją z solą i cukrem, jeśli go używasz. Mleko i woda nie powinny być schłodzone, a roztopione masło nie powinno być gorące.
  2. Do mąki dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Mikserem na wysokich obrotach zmiksuj całość na gładką masę, stopniowo dodając masło.
  3. Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem. Kiedy będzie już dość gorąca, nakładaj na nią porcje ciasta na naleśniki i rozprowadzaj po całej powierzchni.
  4. Smaż naleśniki na złoty kolor. Będą bardzo cienkie, dlatego nie będą wymagały smażenia z obu stron. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, po chwili smażenia możesz odwrócić je na drugą stronę.
Więcej o: