Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem. W 20 minut masz kopę pyszności

Jeśli znudziły ci się już zwykłe naleśniki i masz ochotę na wyśmienitą przekąskę na słono, mamy coś, co dosłownie ukradnie ci serce i za nic nie odda. Te placuszki są puszyste, mięciutkie i gotowe w kilka chwil. Nie zapomnij o czosnku i serze, a do klasycznych placuszków już nie wrócisz.

Lubisz pankejki, naleśniki i dania na słono jednocześnie? Mamy przepis, który łączy ze sobą te trzy rzeczy, ale jest niebezpieczny z jednego powodu: placuszki naleśnikowe są tak pyszne, że można dla nich stracić głowę. Przepis na placuszki naleśnikowe jest banalny, ciasto to połączenie klasycznego ciasta na naleśniki i pankejki, do tego dochodzi ser, czosnek i trochę pietruszki. Takie placuszki aż pchają się na talerz. Zapełnisz go górką tych pyszności w mniej niż 20 minut. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku

Placuszki naleśnikowe. Przepis na serowo-czosnkową ucztę

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, 
  • 1 pełna szklanka maślanki naturalnej, 
  • 2 średnie jajka, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • ok. 100 g startego sera (polecam cheddar), 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki, 
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia. 

Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem - sposób wykonania:

  1. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową - to zdecydowanie ułatwi pracę. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszaj. 
  2. Do suchych składników dodaj maślankę, wbij jajka i dodaj trzy łyżki roztopionego masła. Całość zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto. Jeśli uważasz, że jest za gęste, dolej odrobinę wody lub mleka, jeśli zaś wyjdzie ci za rzadkie, dosyp mąkę - wszystko zależy od typu przemiału mąki. 
  3. Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do miski z ciastem, dodaj także trochę pieprzu oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i odstaw miskę z ciastem na pięć minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu placuszki wyjdą delikatniejsze.
  4. Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem. Nie powinno być go za dużo, płaska łyżeczka wystarczy. Następnie chochelką nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na placuszki i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż urosną i będą złote z obu stron. 

Jak podawać placuszki naleśnikowe? Jak tylko chcesz. Świetnie będą smakowały z sosem jogurtowym, miętowym lub ziołowym, ale będą także świetnym dodatkiem do salsy pomidorowej lub do szarpanej wieprzowiny. 

Więcej o: