Lubisz pankejki, naleśniki i dania na słono jednocześnie? Mamy przepis, który łączy ze sobą te trzy rzeczy, ale jest niebezpieczny z jednego powodu: placuszki naleśnikowe są tak pyszne, że można dla nich stracić głowę. Przepis na placuszki naleśnikowe jest banalny, ciasto to połączenie klasycznego ciasta na naleśniki i pankejki, do tego dochodzi ser, czosnek i trochę pietruszki. Takie placuszki aż pchają się na talerz. Zapełnisz go górką tych pyszności w mniej niż 20 minut.
Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku
Placuszki naleśnikowe. Przepis na serowo-czosnkową ucztę
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 1 pełna szklanka maślanki naturalnej,
- 2 średnie jajka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ok. 100 g startego sera (polecam cheddar),
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 3 łyżki roztopionego masła,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Placuszki naleśnikowe z czosnkiem i serem - sposób wykonania:
- Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową - to zdecydowanie ułatwi pracę. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszaj.
- Do suchych składników dodaj maślankę, wbij jajka i dodaj trzy łyżki roztopionego masła. Całość zmiksuj na gładkie, jednolite ciasto. Jeśli uważasz, że jest za gęste, dolej odrobinę wody lub mleka, jeśli zaś wyjdzie ci za rzadkie, dosyp mąkę - wszystko zależy od typu przemiału mąki.
- Ser zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj je do miski z ciastem, dodaj także trochę pieprzu oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i odstaw miskę z ciastem na pięć minut, by odpoczęło, a gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu placuszki wyjdą delikatniejsze.
- Przygotuj patelnię i delikatnie natłuść ją olejem. Nie powinno być go za dużo, płaska łyżeczka wystarczy. Następnie chochelką nakładaj na gorącą patelnię porcje ciasta na placuszki i smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż urosną i będą złote z obu stron.
Jak podawać placuszki naleśnikowe? Jak tylko chcesz. Świetnie będą smakowały z sosem jogurtowym, miętowym lub ziołowym, ale będą także świetnym dodatkiem do salsy pomidorowej lub do szarpanej wieprzowiny.