Szybki i pyszny makaron z boczkiem a'la śmietniczek. Pokochasz kremowy sos

Przepisów na makaron jest mnóstwo i jeszcze więcej, ale przepis na makaron a'la śmietniczek przypadnie do gustu każdemu zabieganemu łakomczuchowi. To danie, które możesz zrobić z tego, co tylko znajdziesz pod ręką, ale przyłóż się do sosu. Połączenie śmietany i aromatycznego sera może zawrócić w głowie.

Szybki obiad z makaronem to fraza, która pozostawia wielkie pole do popisu i każdy, kto ma wyobraźnię i pełną lodówkę wyczaruje coś wyjątkowego. Oczywiście mamy kilka wskazówek. Do dzisiejszego przepisu przydadzą się boczek, oczywiście wędzony, śmietana i ser. Może i brzmi to trochę jak polska carbonara, ale nic bardziej mylnego. Zamiast twardego parmezanu postaw na kremowy i aromatyczny camembert, dodaj trochę cebulki i czosnku, udekoruj pieprzem i natką pietruszki. Całość zajmuje tyle, ile gotuje się makaron, czyli mniej niż kwadrans, a nasyci cię na długie godziny. 

Zobacz wideo Zobacz klasyczny przepis na rosół. Zupełnie jak u babci

Szybki makaron z boczkiem i serem. Możesz dodać wszystko, co masz pod ręką

Składniki:

  • 300 g ulubionego makaronu,
  • ok. 150-200 wędzonego boczku,
  • 2 niewielkie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • kawałek papryki (opcjonalnie), 
  • garść szpinaku (opcjonalnie),
  • kilka suszonych pomidorów (opcjonalnie),
  • śmietana,
  • sól, pieprz, ulubione zioła,
  • 100 g sera camembert, 
  • natka pietruszki do dekoracji. 

Makaron z boczkiem a'la śmietniczek - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź, ale zachowaj trochę wody makaronowej. Kiedy makaron się gotuje, przygotuj resztę składników. Boczek, paprykę i cebule pokrój w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Patelnię porządnie rozgrzej i dodaj odrobinę masła. Dodaj boczek i chwilę podsmażaj, aż wytopi się tłuszcz. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj czosnek. Podsmażaj jeszcze 2 minuty, następnie wrzuć paprykę, szpinak, suszone pomidory, jeśli ich używasz i dopraw przyprawami. Zmniejsz ogień i podduszaj całość, aż papryka zmięknie.
  3. Ugotowany makaron przełóż na patelnię z podsmażonymi warzywami, wlej ok. pół szklanki wody z makaronu i dodaj ser camembert (wcześniej obierz twardszą skórkę). Wymieszaj, a następnie dodaj kilka łyżek śmietany. Chwilę jeszcze podduszaj, aż powstanie gęsty, kremowy sos. Gotowy makaron przełóż na talerze i udekoruj posiekaną natką.

Wskazówka: Skoro nazywamy to danie pieszczotliwie makaronem a'la śmietniczek, to oczywiście można zamieniać składniki do woli. Jeśli nie masz boczku, ale masz kilka plastrów wędliny, kawałek kiełbasy, parówki albo nawet kawałki mięsa z rosołu lub kotletów, śmiało możesz ich użyć. 

Więcej o: