• Link został skopiowany

Zupa kalafiorowa, której nie da się nie lubić. Sposób na nią podpatrzyłam u znajomej kucharki

Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, które są po prostu git, jak to mówi mój mąż. Jest szybka, bardzo łatwa i naprawdę smaczna. Ale to, że jest smaczna, niektórym smakoszom nie wystarczy, warto więc dodać do niej coś, żeby była przepyszna. A my wiemy, jak to zrobić. Wszystko spoczywa na barkach dwóch żółtych składników.
Zupa kalafiorowa
simonidadj /Shutterstock

Jak zrobić zupę kalafiorową, żeby nie była nudna, ale smakowała naprawdę dobrze i dodatkowo była kremowa? My mamy na to fantastyczny sposób, a chodzi oczywiście o dodatki. Ten patent sprzedała mi znajoma kucharka, która gotowała dla dzieci w szkole. Żeby zagęścić kalafiorową i dodać jej więcej wartości, dodawała żółtko (a dokładniej żółtka, bo gotowała ją w wielkim garnku). Ja podłapałam od niej ten sposób, ale do kalafiorowej dodaję jeszcze trochę przyprawy curry. Jest pyszniejsza, bardziej intensywna i wcale nie przypomina nudnej polewki. Do tego szczypta chili i uczta w kilka chwil gotowa. 

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to patenty

Zupa kalafiorowa z żółtkami i curry. Idealny obiad na szybko

Składniki:

  • ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
  • 1 kalafior,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 2 żółtka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • posiekany koperek,
  • ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym (opcjonalnie),
  • śmietana 18 proc.,
  • sól, pieprz, odrobina curry, szczypta ostrej papryczki i gałki muszkatołowej,
  • masło.

Zupa kalafiorowa z żółtkami i curry - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
  2. Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
  3. Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać również serek topiony.
  4. Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanymi żółtkami i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym, jeśli chcesz zjeść pyszną zupę krem. Wówczas podawaj z grzankami.
Więcej o: