Zupa kalafiorowa to jeden z tych przepisów, które są po prostu git, jak to mówi mój mąż. Jest szybka, bardzo łatwa i naprawdę smaczna. Ale to, że jest smaczna, niektórym smakoszom nie wystarczy, warto więc dodać do niej coś, żeby była przepyszna. A my wiemy, jak to zrobić. Wszystko spoczywa na barkach dwóch żółtych składników.
simonidadj /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jak zrobić zupę kalafiorową, żeby nie była nudna, ale smakowała naprawdę dobrze i dodatkowo była kremowa? My mamy na to fantastyczny sposób, a chodzi oczywiście o dodatki. Ten patent sprzedała mi znajoma kucharka, która gotowała dla dzieci w szkole. Żeby zagęścić kalafiorową i dodać jej więcej wartości, dodawała żółtko (a dokładniej żółtka, bo gotowała ją w wielkim garnku). Ja podłapałam od niej ten sposób, ale do kalafiorowej dodaję jeszcze trochę przyprawy curry. Jest pyszniejsza, bardziej intensywna i wcale nie przypomina nudnej polewki. Do tego szczypta chili i uczta w kilka chwil gotowa.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to patenty
Zupa kalafiorowa z żółtkami i curry. Idealny obiad na szybko
Składniki:
ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
1 kalafior,
4-5 ziemniaków,
2 niewielkie marchewki,
2 żółtka,
2-3 ząbki czosnku,
posiekany koperek,
ok. 70 g serka topionego o smaku śmietankowym (opcjonalnie),
śmietana 18 proc.,
sól, pieprz, odrobina curry, szczypta ostrej papryczki i gałki muszkatołowej,
masło.
Zupa kalafiorowa z żółtkami i curry - sposób wykonania:
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz startą marchewkę i całość chwilę podsmażaj.
Kiedy ziemniaki się zezłocą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilkę. Następnie zalej całość gorącym bulionem.
Do gotującego się bulionu dodaj różyczki kalafiora, lekko osól i dodaj pieprz oraz curry. Na tym etapie możesz dodać równieżserek topiony.
Kiedy kalafior i reszta warzyw będzie już miękka, dodaj zahartowaną śmietankę. Śmietanę zahartuj z roztrzepanymi żółtkami i gotuj jeszcze przez kilka minut. Następnie całość zblenduj blenderem ręcznym, jeśli chcesz zjeść pyszną zupę krem. Wówczas podawaj z grzankami.