• Link został skopiowany

Szybki obiad bez mięsa i ceregieli? Ta kremowa zupa sama pcha się na łyżkę, ale pamiętaj o jednym

Dziś mamy prawdziwą gratkę dla wszystkich zabieganych, zapracowanych albo nieco leniwych miłośników domowych obiadków. Nie będzie mięsa, nie będzie problemów, za to będzie mnóstwo smaku i mało czasu potrzebnego na przygotowanie. Ta zielona zupa zasmakuje wszystkim bez wyjątku, a to przez dodatek sera - bez niego się nie obejdzie.
Zupa krem z groszku (zdjęcie ilustracyjne)
Laura Lynch/Pixabay

Chcesz zrobić obiad bez mięsa w mniej niż 20 minut i zastanawiasz się, czym pysznym uraczyć siebie i bliskich? Nie główkuj za dużo i procesy myślowe oszczędzaj na bardziej złożone problemy. Bo co zrobić na szybki obiad, to bynajmniej nie problem, ba - nawet nie wyzwanie, bo jeśli poznasz ten przepis, wszelkie wątpliwości i trudności rozwieją się w mig. Zupa krem z zielonego groszku to obiadowa perfekcja w każdym calu i jeśli masz lekki przesyt pomidorówek i krupników, a dodatkowo chcesz zjeść coś pysznego bez mięsa, nie zastanawiaj się, tylko pędź do sklepu po groszek. Nie zapomnij także o serze sałatkowym w typie greckiej fety - ten składnik świetnie podkręca smak. 

Zobacz wideo Jak uratować przesolony rosół? Mamy na to sposoby

Szybki obiad bez mięsa, za to z mnóstwem smaku. Jak zrobić krem z groszku?

Składniki:

  • 1 litr warzywnego bulionu (możesz użyć bulionu z kostki, ja jednak polecam domowy, ugotowany od A do Z na dużej ilości warzyw korzeniowych z przyprawami),
  • 500 g mrożonego groszku,
  • 1 mały por,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 70 g sera feta,
  • 100 g śmietanki 30 proc.,
  • posiekany szczypiorek,
  • sól, pieprz,
  • masło.

Zupa krem z groszku z fetą - sposób wykonania:

  1. Zacznij od zagrzania bulionu. Ja zawsze mam trochę zamrożonego bulionu lub rosołu, jednak jeśli używasz bulionu z kostki lub gotowego musu, zawsze czytaj skład. Im krótszy, tym lepszy produkt. 
  2. W garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj posiekaną białą część pora. Kiedy się zeszkli, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę podsmażaj, następnie wlej gorący bulion, dodaj groszek i pokrojoną na kawałki fetę.
  3. Kiedy groszek się ugotuje na miękko, blenderem zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dodaj śmietankę. Gotuj jeszcze przez kilka minut na średniej mocy palnika.
  4. Zupę krem z groszku podawaj z posiekanym szczypiorkiem oraz grzankami. Możesz podać także z groszkiem ptysiowym lub startym serem cheddar. Jeśli jednak nie trzymasz się ściśle wersji bezmięsnej, podaj zupę z chipsem z boczku.
Więcej o: