Kto z nas nie lubi sobie od czasu do czasu zjeść sobie pysznej rybki? Ja na przykład mam taką ochotę prawie codziennie i doskonale wiem, jak taką rybkę przygotować, żeby była pyszna. Skupimy się teraz na rybach o białym, zwartym i chudym mięsie, dlatego łososia zostawimy sobie na później. Sól i pieprz kochają się z każdym mięsem (może poza cielęciną), ale dla pysznej rybki mamy coś więcej. Może was to zszokować, ale już odrobina kardamonu i rozmarynu wybije smak twojej ryby na wyższy poziom. Tak, wiemy doskonale, że kardamon kojarzy się z kuchnią indyjską i deserami, ale uwierz, do rybki jest najlepszy. Rozmaryn zaś kojarzy się z dziczyzną i dzikim drobiem, ale wystarczy pół szczypty, a ryba nabierze charaktery. Masz odwagę spróbować? Oto fantastyczny przepis na rybę z piekarnika.
Zobacz wideo Takiego łososia nie zjesz nawet u Gessler! Mamy przepis, zobacz wideo
Idealna ryba z wyśmienitymi przyprawami. Najlepszy obiad na piątek
Składniki:
- ok. 1 kg filetów chudej, białej ryby, może to być dorsz, mintaj lub miruna,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki masła,
- płaska łyżeczka kardamonu,
- pół łyżeczki tymianku,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 małe gałązki lubczyku,
- pół pęczka koperku,
- 2 łyżki śmietany,
- kilka plastrów cytryny,
- do podania ulubione dodatki.
Najpyszniejsza ryba na piatek - sposób wykonania:
- Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić. Następnie mięso ryby osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem, kardamonem i oliwą z obu stron.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj masło i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i tymianek. Tymianek suszony warto skruszyć w dłoniach, wówczas uwolni więcej aromatu.
- Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła i po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
- Rybę piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej ryby od góry powstałym sosem i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.