• Link został skopiowany

Jak doprawić rybę, żeby była pyszna? Cytryna i sól to nie wszystko

Masz pod ręką filet i nie wiesz, co pysznego z niego przygotować? Możesz usmażyć w panierce, możesz upiec z masełkiem lub ugotować na parze. Jednak zanim przystąpisz do wybranej obróbki, zadbaj o przyprawy. Sól i pieprz są okej, ale to nie wszystko.
Jak doprawić rybę? Pewnie nie przyszło wam to do głowy
Polina Eugenevna /Shutterstock

Kto z nas nie lubi sobie od czasu do czasu zjeść sobie pysznej rybki? Ja na przykład mam taką ochotę prawie codziennie i doskonale wiem, jak taką rybkę przygotować, żeby była pyszna. Skupimy się teraz na rybach o białym, zwartym i chudym mięsie, dlatego łososia zostawimy sobie na później. Sól i pieprz kochają się z każdym mięsem (może poza cielęciną), ale dla pysznej rybki mamy coś więcej. Może was to zszokować, ale już odrobina kardamonu i rozmarynu wybije smak twojej ryby na wyższy poziom. Tak, wiemy doskonale, że kardamon kojarzy się z kuchnią indyjską i deserami, ale uwierz, do rybki jest najlepszy. Rozmaryn zaś kojarzy się z dziczyzną i dzikim drobiem, ale wystarczy pół szczypty, a ryba nabierze charaktery. Masz odwagę spróbować? Oto fantastyczny przepis na rybę z piekarnika. 

Zobacz wideo Takiego łososia nie zjesz nawet u Gessler! Mamy przepis, zobacz wideo

Idealna ryba z wyśmienitymi przyprawami. Najlepszy obiad na piątek

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów chudej, białej ryby, może to być dorsz, mintaj lub miruna,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki masła,
  • płaska łyżeczka kardamonu, 
  • pół łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 2 małe gałązki lubczyku,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżki śmietany,
  • kilka plastrów cytryny,
  • do podania ulubione dodatki.

Najpyszniejsza ryba na piatek - sposób wykonania:

  1. Jeśli używasz mrożonych filetów, musisz je rozmrozić. Następnie mięso ryby osusz ręcznikiem papierowym, natrzyj solą, pieprzem, kardamonem i oliwą z obu stron.
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj masło i dodaj śmietanę. Połóż koperek, lubczyk oraz posiekany czosnek i tymianek. Tymianek suszony warto skruszyć w dłoniach, wówczas uwolni więcej aromatu. 
  3. Dodaj ryby i na każdym kawałku połóż odrobinę masła i po dwa plasterki cytryny. Następnie zamknij naczynie żaroodporne pokrywką lub szczelnie owiń folią. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
  4. Rybę piecz przez 10 minut pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę, polej ryby od góry powstałym sosem i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.
Więcej o: