Dlaczego cały świat tak kocha kuchnię włoską? Dlatego, że nie dość, że jest przepyszna, to jeszcze bardzo prosta. Z większością przepisów na makaron poradziłaby sobie nawet osoba, której z gotowaniem nie po drodze. Włosi do perfekcji opanowali robienie posiłków szybkich, łatwych, aromatycznych i z niewielkiej liczby składników. Poza tym makaron jest tak wdzięcznym produktem, że przyjmie właściwie wszystko. Dlatego nie musisz nawet stosować się do konkretnego przepisu, bo idealnie nadaje się do eksperymentowania.
Jeśli jednak nie masz czasu lub ochoty na testy, łap nasz przepis na makaron jednogarnkowy. Całość przygotujesz w mniej więcej 20 minut i nie narobisz bałaganu w kuchni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku (lub na patelni) na oliwie i gdy po kilku minutach będą już zeszklone, dodaj makaron prosto z opakowania (nie gotuj go wcześniej), bulion, przecier pomidorowy oraz odrobinę chili.
Całość gotuj przez tyle czasu, ile zostało podane na opakowaniu makaronu. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dolać wody, ale nie więcej niż 100 ml. Pod koniec gotowania, gdy nadmiar płynu już odparuje, dodaj świeży szpinak.
Zamieszaj dokładnie zawartość garnka (lub patelni). Dopraw według uznania solą i pieprzem. Gotowy makaron podawaj udekorowany listkami świeżej bazylii oraz posypanym startym parmezanem lub grana padano.