• Link został skopiowany

Jeden garnek i 20 minut. Tyle potrzebujesz, by zrobić makaron jak rodowity Włoch

Goni cię czas, nie lubisz zmywać, ale musisz coś zjeść? Wygląda na to, że mamy przepis skrojony na miarę. Ten makaron zrobisz w jednym garnku i nie będziesz potrzebować do niego żadnych wymyślnych składników. To tylko szpinak, przecier pomidorowy, bulion, cebula i kilka dodatków, które podkręcą smak.
Makaron jednogarnkowy
DmitLVStock / Shutterstock

Dlaczego cały świat tak kocha kuchnię włoską? Dlatego, że nie dość, że jest przepyszna, to jeszcze bardzo prosta. Z większością przepisów na makaron poradziłaby sobie nawet osoba, której z gotowaniem nie po drodze. Włosi do perfekcji opanowali robienie posiłków szybkich, łatwych, aromatycznych i z niewielkiej liczby składników. Poza tym makaron jest tak wdzięcznym produktem, że przyjmie właściwie wszystko. Dlatego nie musisz nawet stosować się do konkretnego przepisu, bo idealnie nadaje się do eksperymentowania.

Zobacz wideo Lubisz makarony? To sprawdź nasz przepis na pastę all'Amatriciana

Jeśli jednak nie masz czasu lub ochoty na testy, łap nasz przepis na makaron jednogarnkowy. Całość przygotujesz w mniej więcej 20 minut i nie narobisz bałaganu w kuchni.

Szybki przepis na makaron. W 20 minut masz cały garnek i najesz się pod korek

Składniki:

  • 200 g makaronu spaghetii,
  • 200 ml przecieru pomidorowego,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • chili w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 50 g startego parmezanu lub grana padano,
  • świeża bazylia do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Podsmaż w garnku (lub na patelni) na oliwie i gdy po kilku minutach będą już zeszklone, dodaj makaron prosto z opakowania (nie gotuj go wcześniej), bulion, przecier pomidorowy oraz odrobinę chili. 

Całość gotuj przez tyle czasu, ile zostało podane na opakowaniu makaronu. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dolać wody, ale nie więcej niż 100 ml. Pod koniec gotowania, gdy nadmiar płynu już odparuje, dodaj świeży szpinak

Zamieszaj dokładnie zawartość garnka (lub patelni). Dopraw według uznania solą i pieprzem. Gotowy makaron podawaj udekorowany listkami świeżej bazylii oraz posypanym startym parmezanem lub grana padano.

Więcej o: