• Link został skopiowany

Zrobiłam w zeszłym roku na Wielkanoc. Jest tak pyszna, że goście już pytają o tę sałatkę

Wiele osób uważa, że jedyna słuszna sałatka na Wielkanoc, to jarzynowa. Bzdura. Jak chcesz w kółko jeść to samo, proszę bardzo, ale wtedy pewnie nie zjesz najlepszej sałatki na świecie, bo za taką uważa ją moja rodzina. Jest prosta, sycąca i naprawdę wyjątkowa, a ułożona warstwowo prezentuje się naprawdę pięknie. Zrób jedna rzecz z jajkami, a w święta ta sałatka zniknie jeszcze przed żurkiem.
Sałatka warstwowa z szynką i jajkiem
Mahbub Hasan5025 /Shutterstock

Wszyscy Polacy, bez wyjątku uwielbiają sałatki wszelakie i żadne święta, czy to Wielkanoc, Boże Narodzenie, imieniny, urodziny, jubileusze, czy Światowy Dzień Włóczykija, nie mogą obyć się bez pysznej sałatki dumnie ustawionej na środku zastawionego stołu. Ile domów, tyle przepisów na ulubione sałatki, a w moim domu od wielu, wielu lat na podium jest sałatka ryżowa z szynką, korniszonami i jajkiem. Te proste składniki łączą się w idealną całość. Jest naprawdę pyszna i uniwersalna, bo dobrze sprawdzi się i na święta, czy imprezkę, lecz także jako lunch do pracy, szkoły, na piknik i zwykłą kolację. Smaku dodaje jej sos. Majonez należy wymieszać z niewielkim dodatkiem koncentratu pomidorowego i szczyptą chili. Na samą myśl aż mi cieknie ślinka.

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Na Wielkanoc muszę ją zrobić. Najlepsza sałatka ryżowa z szynką i jajkami

Składniki:

  • 200-250 g ryżu,
  • słoik korniszonów,
  • 8 jajek,
  • 300 g szynki konserwowej,
  • pęczek szczypiorku,
  • mały ząbek czosnku,
  • majonez, koncentrat pomidorowy,
  • sól, pieprz, 1/3 łyżeczka chili.

Sałatka ryżowa z szynką i jajkami - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek i ryżu. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie i pozostaw do ostygnięcia. Zarówno jajka jak i ryż możesz ugotować dzień wcześniej, by zaoszczędzić czas. 
  2. Z jajek wyjmij żółtka i odłóż je na bok. Białko pokrój w kostkę. Podobnie w kostkę pokrój szynkę i ogórki, a czosnek zmiel w prasce.
  3. Do miseczki włóż 2 pełne łyżki majonezu, czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego, dodaj czosnek i szczyptę chili. Wymieszaj. 
  4. Przygotuj większą, najlepiej szklaną miskę i na dno połóż połowę ryżu. Na ryżu rozsmaruj część sosu, następnie dodaj połowę jajek, połowę korniszonów i szynki.
  5. Rozsmaruj sos i warstwowo ułóż pozostałe składniki. Każdą warstwę lekko osól i dodaj do smaku pieprz. Ostatnią warstwą powinna być szynka. Przykryj ją sosem i na wierzchu dodaj rozkruszone lub starte na tarce żółtka. Udekoruj posiekanym szczypiorkiem. 
Więcej o: