• Link został skopiowany

Zapiekane naleśniki zmiatają inne z planszy. Wyrazisty farsz potrzebuje tych przypraw

Nie wiem, czy na świecie znajdzie się chociaż jedna osoba, która w ogóle nie lubi naleśników. Można bardziej lubić na słodko, bardziej lubić na słono i właśnie dla tych drugich mamy dziś coś fantastycznego. Faszerowane naleśniki po meksykańsku to obiad wymarzony, a za wszystko odpowiada farsz. Przypomina flagową meksykańską potrawę, musisz więc zadbać o przyprawy. Papryka to nie wszystko.
Naleśniki po meksykańsku
Angelika Heine /Shutterstock

Kiedy mówimy o naleśnikach, przed oczami najczęściej widzimy cieniutkie, okrągłe placuszki smażące się na patelni. Jednak to zasadniczo jest baza, a z tej bazy można zrobić naprawdę wyśmienite potrawy. Naleśniki na słodko są pyszne, to wiadomo, ale je zostawmy raczej na deser. Dziś skupimy się na naleśnikach idealnych na obiad, a dokładniej na naleśnikach po meksykańsku. To coś w rodzaju chili con carne, ale w naleśniku. Bazą farszu jest mięso, ważne są także warzywa i przyprawy. Słodka i ostra papryka to podstawa, ale nie może zabraknąć także oregano, kminku i posiekanej kolendry. Naleśniki z tak cudownie doprawionym farszem z miejsca staną się ulubionym daniem twojej rodziny.

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Twoja rodzina będzie o nie prosić codziennie. Jak zrobić naleśniki po meksykańsku?

Składniki na ciasto:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej użyć typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Składniki na meksykański farsz:

  • ok. 700 g mielonego mięsa, najlepiej wołowiny,
  • 1 cebula,
  • ok. 300 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 niewielka czerwona papryka,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej, możesz użyć mniej, jeśli wolisz,
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano, odrobina kminku,
  • posiekana kolendra,
  • starta mozzarella.

Naleśniki po meksykańsku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od usmażenia naleśników. Te z tego przepisu wychodzą delikatne i jędrne, łatwo się składają i nie pękają. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli oraz wlej wodę i mleko. Wbij jajka i zacznij miksować, stopniowo dodając roztopione masło.
  2. Ciasto na naleśniki dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka do kilkunastu minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Następnie rozgrzej patelnię i lekko ją natłuść. Tłuszczu powinno być naprawdę mało.
  3. Chochelką nakładaj na patelnię porcje ciasta na naleśniki i smaż je na umiarkowanym ogniu, aż staną się złote. Usmażone naleśniki układaj jeden na drugim.
  4. Teraz zajmij się farszem. Cebulę pokrój w kostkę, paprykę także, fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy, a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę, kolendrę też posiekaj. Następnie rozgrzej na patelni niewielką ilość oleju i zeszklij na nim cebulę.
  5. Do zeszklonej cebuli dodaj mielone mięso, rozdrobnij je łopatką i smaż, aż zmieni kolor. Dodaj czosnek, paprykę, pomidory z puszki oraz fasolę i kukurydzę, a także kolendrę. Całość dopraw przyprawami i duś na niewielkiej mocy palnika przez ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając. Farsz nie powinien być zbyt wodnisty.
  6. Kiedy farsz będzie już gotowy, możesz zawijać naleśniki. Na środku każdego naleśnika połóż porcję farszu i zawiń, najlepiej tak, jak zawijasz krokiety. Następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej passatą pomidorową doprawioną solą i oregano.
  7. Wierzch posyp startym serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez ok. 20 minut.
Więcej o: