Jak zrobić pyszne i puszyste pankejki? To nie magia, to nie czary, ale ten przepis z całą pewnością czaruje smakiem. Te placuszki są mięciutkie, delikatne, puszyste i wypełnione radością, a to za sprawą pysznego owocu. Nie jest to banan, nie są to borówki. Weź okrąglutką i soczystą brzoskwinię, albo dwie i zmiksuj. Takie śniadanie, lunch, czy podwieczorek to marzenia każdego łasucha, a jeśli nie jesteś łasuchem, przez ten przepis na pewno zaczniesz kochać słodkości.
Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować
Pankejki z niespodzianką. Z tym owocem są najlepsze
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej,
- 2 małe brzoskwinie,
- 130 g serka mascarpone,
- 130 ml mleka,
- 2 średnie jajka,
- 1 cukier waniliowy (opakowanie 16 g),
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Pankejki brzoskwiniowe - sposób wykonania:
- Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie zajmij się owocami. Brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i włóż do miski. Dodaj mascarpone i zmiksuj.
- Do kolejnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder. Ponownie wymieszaj.
- Do miski z mascarpone dodaj jajka, mleko i zacznij miksować na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz dość gęste, ale jednolite ciasto.
- Miskę z ciastem na pankejki możesz odłożyć na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i lepiej związał składniki.
- Przygotuj patelnię i natłuść ją masłem. Kiedy będzie gorąca, chochelką nakładaj porcje ciasta na pankejki. Smaż na umiarkowanym ogniu, z obu stron, aż będą złote i puszyste.
Jak podawać pankejki brzoskwiniowe? Odpowiedź jest jedna: tak, jak lubisz. Będą idealne z kremem czekoladowym, bitą śmietaną z owocami lub domową konfiturą. Jednak same w sobie są tak pyszne, że wystarczy im sam cukier puder lub roztopione masło.