• Link został skopiowany

Przepis na pankejki z niespodzianką. Tak pysznych nie robią w żadnej śniadaniowni

Pankejki, ach, pankejki. Czy jest coś lepszego? Może tylko wygrana na loterii. Jednak ten smak można porównać do wygranej na kulinarnej loterii, bo są wyjątkowe. Wystarczy, że weźmiesz słodki, okrągły owoc, zmiksujesz go i dodasz do masy na ciasto. Spróbuj i podziękuj mi później.
Pankejki
Alena Ozerova /Shutterstock

Jak zrobić pyszne i puszyste pankejki? To nie magia, to nie czary, ale ten przepis z całą pewnością czaruje smakiem. Te placuszki są mięciutkie, delikatne, puszyste i wypełnione radością, a to za sprawą pysznego owocu. Nie jest to banan, nie są to borówki. Weź okrąglutką i soczystą brzoskwinię, albo dwie i zmiksuj. Takie śniadanie, lunch, czy podwieczorek to marzenia każdego łasucha, a jeśli nie jesteś łasuchem, przez ten przepis na pewno zaczniesz kochać słodkości. 

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Pankejki z niespodzianką. Z tym owocem są najlepsze

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej,
  • 2 małe brzoskwinie,
  • 130 g serka mascarpone,
  • 130 ml mleka,
  • 2 średnie jajka,
  • 1 cukier waniliowy (opakowanie 16 g),
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Pankejki brzoskwiniowe - sposób wykonania:

  1. Zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie zajmij się owocami. Brzoskwinie obierz ze skórki, usuń pestki i włóż do miski. Dodaj mascarpone i zmiksuj.
  2. Do kolejnej miski przesiej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dodaj cukier waniliowy oraz cukier puder. Ponownie wymieszaj.
  3. Do miski z mascarpone dodaj jajka, mleko i zacznij miksować na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj mąkę, aż uzyskasz dość gęste, ale jednolite ciasto. 
  4. Miskę z ciastem na pankejki możesz odłożyć na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące spęczniał i lepiej związał składniki. 
  5. Przygotuj patelnię i natłuść ją masłem. Kiedy będzie gorąca, chochelką nakładaj porcje ciasta na pankejki. Smaż na umiarkowanym ogniu, z obu stron, aż będą złote i puszyste. 

Jak podawać pankejki brzoskwiniowe? Odpowiedź jest jedna: tak, jak lubisz. Będą idealne z kremem czekoladowym, bitą śmietaną z owocami lub domową konfiturą. Jednak same w sobie są tak pyszne, że wystarczy im sam cukier puder lub roztopione masło. 

Więcej o: