Jednym z najbardziej satysfakcjonujących kulinarnych momentów jest bez wątpienia tryskające i rozlewające się masło po przekrojeniu kotleta de volaille. Dobrze zrobiony kotlety właśnie tym się charakteryzuje, ale wyróżnia go także wyjątkowy smak, chrupiąca panierka i delikatne, drobiowe mięso. Oryginalna receptura na kotlet de volaille zakłada wykorzystanie bardzo cienko rozbitych filetów z piersi kurczaka, w które szczelnie zawija się masło. Nie jest to jednak czynność najłatwiejsza i początkujący kucharze mogą sobie z tym nie poradzić. Mięso z kurczaka często się rwie, a nieodpowiednio zawinięty kotlet rozkłada się w oleju, wysusza i wypuszcza cenny środek. Można sobie z tym poradzić i troszeczkę przekręcić klasyczny przepis.
Zobacz wideo Chrupiące skrzydełka w słodkiej glazurze
Zamiast rozklepanego fileta, użyj mięsa mielonego. Praca z mięsem mielonym jest bardzo łatwa, kotlety dużo łatwiej i szczelniej udaje się zalepić, a mięso zmielone na drobnych oczkach jest delikatne i soczyste. Do tego masło. Polecam nie kupować gotowych masełek ziołowych, tylko zrobić je samodzielnie. Wystarczy rozpuścić masło w rondelku, dodać zioła i na chwilę włożyć do zamrażalnika. Mrożone masło włożone do środka kotleta sprawi, że kotlety będą bosko soczyste, a po przekrojeniu na talerz wyleje się mnóstwo złotego płynu.
Przepis na oszukane dewolaje. W przeciwieństwie do klasycznych zawsze się udają
Składniki:
- ok. 600-700 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 250 g masła,
- 2 małe ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- pół łyżeczki suszonej bazylii (opcjonalnie).
- panierka: jajka, mąka, buła tarta,
- sól, pieprz do smaku,
- olej do głębokiego smażenia.
Oszukane dewolaje - sposób wykonania:
- Przygotowanie kotletów zacznij od najważniejszej rzeczy, czyli masła. Masło włóż do rondelka i rozpuść na wolnym ogniu (nie dopuść, by zaczęło się pienić). Następnie dodaj dwie łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, dwa małe zmielone ząbki czosnku, trochę soli i opcjonalnie trochę bazylii.
- Rondelek z masłem pozostaw do ostygnięcia i kiedy masło stężeje, włóż je do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Możesz też płynne masło wlać do foremki na kostki lodu.
- Kiedy masło się chłodzi, zajmij się mięsem. Najlepiej kupić mięso w całości i zmielić samodzielnie. Wówczas polecam proporcje 3:1, gdzie trzy części stanowi pierś z kurczaka, a jedną część mięso z udka, najlepiej ze skórą, która dodaje smaku i soczystości.
- Zmielone mięso przełóż do miski, dodaj trochę soli i pieprzu do smaku i opcjonalnie trochę mąki ziemniaczanej, by związała masę. Następnie podziel masę mięsną na tyle części, ile chcesz mieć kotletów.
- Każdą część mięsa uformuj w płaski, okrągły placek i na środku połóż kawałek zamrożonego masła. Następnie zwilżonymi dłońmi zawiń szczelnie w owalne, lecz nieco podłużne kotlety. Następnie obtocz dokładnie z każdej strony w mące, później w jajku i bułce tartej. Możesz zrezygnować z jajka i postawić na samą mąkę i bułkę.
- W głębokim rondlu rozgrzej olej do smażenia i kiedy będzie już gorący, włóż do niego kotlety. Smaż na złoty kolor z obu stron i podawaj od razu po przygotowaniu, by masło pozostało płynne.