• Link został skopiowany

Zapomnij o długim staniu w kuchni. Szast-prast i gar pysznego dania masz na dwa dni

Co prostego można zjeść na obiad? Zamiast stać w kuchni i wymyślać kolejne przepisy, postaw na sprawdzone dania, które posmakują każdemu. Idealnym tego przykładem jest makaron z mocno pomidorowym sosem. Co dodać do spaghetti, żeby było pyszne?
Co dodać do spaghetti, żeby było pyszne?
Spaghetti. Fot. Redakcja

W języku włoskim spaghetti oznacza konkretny rodzaj makaronu. Mowa oczywiście o długich (mających ponad 20 cm) nitkach, które najczęściej podaje się w towarzystwie ulubionego sosu. Możliwości jest naprawdę sporo, z czego do najpopularniejszych w Polsce należy carbonara, czyli z dodatkiem boczku, mocnego sera i jajek lub bolognese. W tym ostatnim, danie serwowane jest z pomidorami i mięsem mielonym. By jednak wyszło wyjątkowo smaczne, konieczny jest wybór odpowiednich przypraw i nie tylko. O czym nie zapominać?

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Co dodać do spaghetti, żeby było pyszne? Nie zapomnij o przyprawach

Spaghetti bolognese to naprawdę prosty, a przy tym szybki pomysł na obiad, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Banalny przepis sprawia, że wystarczy dosłownie chwila, aby przyrządzić smakowite danie dla całej rodziny, w tym również najmłodszych. Z pewnością im zasmakuje. Czego będziesz potrzebować? 

Co dodać do spaghetti, żeby było pyszne?
Co dodać do spaghetti, żeby było pyszne?Spaghetti. Fot. Redakcja

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 300 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny lub wołowo-wieprzowego,
  • garść ulubionego sera (parmezanu, pecorino romano, lub jeśli nie lubisz mocnych smaków, to mozzarelli),
  • duża passata pomidorowa,
  • opcjonalnie: pomidory z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • opcjonalnie: świeża bazylia,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, możesz również dodać nieco papryki ostrej i wędzonej.

PORADA! Jeśli nie przepadasz za mięsem mielonym, możesz również użyć kurczaka pokrojonego w niewielkie kawałki. W przypadku niejadków często jest to lepsza opcja, pamiętaj jednak, że smak potrawy bardzo się zmieni.

Jak krok po kroku zrobić spaghetti? Prościej sie nie da

Przygotowanie pomidorowego spaghetti zacznij od ugotowania al dente makaronu wedle instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby użyć do tego wystarczająco dużego garnka. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, po czym wrzuć na nią drobno posiekana cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Co dalej?

  1. Cebulę i czosnek podsmaż na delikatnie złocisty kolor, następnie dorzuć do nich mięso i porządnie usmaż. Nie zapomnij o rozdrobnieniu go np. drewnianą łyżką, w przeciwnym wypadku powstaną nieprzyjemne grudki.
  2. Do całości dodaj pomidory z puszki, passatę oraz ulubione przyprawy. Podgotuj jeszcze około 10 minut na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem).
  3. Na talerz wyłóż porcję gorącego makaronu, polej pomidorowo-mięsnym sosem, posyp serem i udekoruj dwoma listkami świeżej bazylii. Smacznego!

Które spaghetti lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: