W języku włoskim spaghetti oznacza konkretny rodzaj makaronu. Mowa oczywiście o długich (mających ponad 20 cm) nitkach, które najczęściej podaje się w towarzystwie ulubionego sosu. Możliwości jest naprawdę sporo, z czego do najpopularniejszych w Polsce należy carbonara, czyli z dodatkiem boczku, mocnego sera i jajek lub bolognese. W tym ostatnim, danie serwowane jest z pomidorami i mięsem mielonym. By jednak wyszło wyjątkowo smaczne, konieczny jest wybór odpowiednich przypraw i nie tylko. O czym nie zapominać?
Spaghetti bolognese to naprawdę prosty, a przy tym szybki pomysł na obiad, który przygotujesz z zaledwie kilku składników. Banalny przepis sprawia, że wystarczy dosłownie chwila, aby przyrządzić smakowite danie dla całej rodziny, w tym również najmłodszych. Z pewnością im zasmakuje. Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
PORADA! Jeśli nie przepadasz za mięsem mielonym, możesz również użyć kurczaka pokrojonego w niewielkie kawałki. W przypadku niejadków często jest to lepsza opcja, pamiętaj jednak, że smak potrawy bardzo się zmieni.
Przygotowanie pomidorowego spaghetti zacznij od ugotowania al dente makaronu wedle instrukcji na opakowaniu. Pamiętaj o tym, aby użyć do tego wystarczająco dużego garnka. W międzyczasie rozgrzej na patelni oliwę z oliwek, po czym wrzuć na nią drobno posiekana cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Co dalej?
Które spaghetti lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.