• Link został skopiowany

Zamiast do bigosu wrzuć szczyptę do kawy. Kilogramy będą znikać w oczach

Co wsypać do kawy, żeby waga poszła w dół? Aby urozmaicić poranny rytuał, wystarczy jeden dodatek do napoju, który z pewnością masz już w szafce kuchennej. Nie tylko urozmaici smak, lecz także pozytywnie wpłynie na organizm.
kawa
ollinka / Getty Images/iStockphoto

Kawa pobudza i dodaje energii. Może również wspomagać spalanie tłuszczu, a tym samym pomagać w pozbywaniu się zbędnych kilogramów. W jakiż to sposób? Oczywiście kawę można pić solo, ale czasami aż się prosi, by wzbogacić jej smak. Klasycznymi dodatkami są mleko oraz cukier, jednak nie brakuje też zwolenników amatorów czarnego naparu z mniej oczywistymi wstawkami, takimi jak chilli, pieprz lub przyprawy korzenne. Wśród nich wyróżnia się gałka muszkatołowa, która na co dzień raczej trafia do dań wytrawnych. W przypadku chęci wprowadzenia zmian w diecie warto wcześniej skonsultować się z lekarzem bądź dietetykiem.

Zobacz wideo Jak wygląda dieta Magdy Gessler? Tak funkcjonuje od lat

Co wsypać do kawy, żeby waga poszła w dół? Nowy wymiar smaku i pozytywny wpływ na organizm

Gałka muszkatołowa to nasiono muszkatołowca korzennego, drzewa naturalnie rosnącego na wyspach Archipelagu Malajskiego. Do Europy trafiła w XII wieku i szybko zyskała popularność dzięki swojemu wyrazistemu smakowi i aromatowi. Dziś używa się jej głównie jako przyprawy do dań mięsnych, rybnych i wyrobów cukierniczych. Dodana do kawy wzbogaci ją o nieco gorzki, a jednocześnie ostry smak i niepowtarzalny zapach.

Jak czytamy na portalu zdrowie.gazeta.pl, za sprawą mirystycyny (substancji czynnej) działa pobudzająco na układ pokarmowy oraz przyspiesza proces trawienia, a co za tym idzie, jest sprzymierzeńcem procesu odchudzania. Chroni także błonę śluzową żołądka przed szkodliwymi czynnikami. Pod względem odżywczym gałka muszkatołowa jest bogata w witaminy (B1, B2, B3, B6, A, C) oraz minerały, takie jak żelazo, wapń, fosfor, potas i magnez.

Gałka muszkatołowa
Gałka muszkatołowa Fot. flickr.com, exfordy

Ile gałki muszkatołowej dodać do kawy? Już śladowa ilość w zupełności wystarczy

Za sprawą swoich właściwości oraz smaku i aromatu nie do podrobienia chętnie gałka muszkatołowa chętnie wykorzystywana jest w kuchni. Aby przyrządzić idealną kawę z jej dodatkiem, nie musimy stosować specjalnych technik. Wystarczy bowiem sporządzić napar w takiej formie, jaka najbardziej nam odpowiada. Na sam koniec dodać do niej szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Już taka ilość wystarczy, aby cieszyć się pozytywnymi efektami działania naparu. 

OSTRZEŻENIE! Warto pamiętać, że przyprawa w dużych ilościach (od 6 do 30 g sproszkowanych owoców drzewa muszkatołowego) może być szkodliwa. Wśród niepożądanych działań wymienia się: działanie halucynogenne, zaburzenia rytmu serca, powodowanie zatrzymania akcji serca. Przeciwwskazaniami do jej stosowania są choroby układu nerwowego takie jak epilepsja. Nie poleca się jej również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Więcej o: