Szybki weekendowy deser, który zawsze się udaje. Lepiej zrób podwójną porcję
Link został skopiowany
Szybki weekendowy deser, który zawsze się udaje. Lepiej zrób podwójną porcję
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Lubisz sobie czasami skosztować czegoś słodkiego? Nie ma sprawy. Nie musisz wcale biec do cukierni lub babci z nadzieją na kawałek ciasta. Ten przepis musi poznać każdy łasuch. Oprócz smaku ma także inną zaletę - nie może się nie udać
Fot. Beppe Castro / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Tiramisu można uznać za jeden z najlepszych przepisów na deser, nie tylko na weekend, lecz także na każdą okazję. Bez okazji także smakuje. Najlepsze w przepisie na tiramisu jest to, że robi się je błyskawicznie. Pamiętaj tylko o mocnej kawie i likierze Amaretto, a zrobisz słodkość jak z najlepszej włoskiej cukierni. Jednak od razu uprzedzam - tiramisu to ciasto bardzo wciągające i dla pewności może zrób podwójną porcję, zwłaszcza jeśli masz sporą rodzinę lub zapraszasz przyjaciół.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam pączki na opak. Tak robiła je moja babcia
Najlepszy szybki deser na weekend. Jak zrobić tiramisu?
Składniki:
500 g serka mascarpone,
ok. 300 g biszkoptów (najlepiej podłużnych),
350 ml mocnego espresso,
2 całe jajka,
2 żółtka,
30 ml likieru Amaretto albo Maraschino (możesz zrobić także wersję bezalkoholową),
ok. 70 g cukru pudru,
3 łyżki kakao.
Przepis na klasyczne tiramisu - sposób wykonania:
Przygotowanie tiramisu zacznij od zaparzenia mocnej kawy. Następnie dodaj 30 ml likieru (jeśli go używasz) i pozostaw do ostudzenia.
Do miski przełóż 4 żółtka i dodaj cukier puder. Mikserem na średnich obrotach ubij całość na puszysty kogel-mogel i porcjami dodawaj serek mascarpone, cały czas miksując, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę.
Dwa białka ubij na sztywno i szpatułką delikatnie połącz je z powstałym kremem. Rób to ostrożnie, by piana nie opadła.
Zaparzoną kawę przelej do płaskiego naczynia lub talerza. Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Połowę podłużnych biszkoptów zamocz w kawie i układaj ciasno jeden obok drugiego. Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę kremu.
Drugą część biszkoptów także zamocz w kawie i ułóż na kremie. Na biszkopty połóż resztę kremowej masy i wierzch posyp proszkiem kakaowym.
Gotowe tiramisu przełóż schowaj na kilka godzin do lodówki, by stężało. Takie ciasto najlepiej przygotować dzień przed planowanym spotkaniem lub imprezą - będzie najsmaczniejsze, gdy smaki się przenikną.