• Link został skopiowany

Zupa ziemniaczana wieje nudą? Zrób ją po francusku, a nie nadążysz z dokładkami

Zupa ziemniaczana to jeden z tych przepisów, który silnie kojarzy nam się z kuchnią naszych babć i mam. Jest smaczna, pożywna, ale chyba nie możemy mówić o kulinarnym majstersztyku. Jeśli masz w planach zupę ziemniaczaną, ale twoi bliscy nie skaczą z radości na myśl o tym obiedzie, pora coś zmienić. Zupie ziemniaczanej po francusku już bliżej do majstersztyku, a to przez jeden trik i dwa dodatki.
Zupa ziemniaczana
Mironov Vladimir /Shutterstock

Zupa ziemniaczana w przekonaniu większości z nas to typowo polskie danie. Jednak swoje wariacje na jej temat mają także inne nacje i nie ma się co dziwić - ziemniaki zawsze smakują dobrze. Jednak zupa ziemniaczana po francusku to dla większości Polaków nowy wymiar smaku. Nie ma tam wielu udziwnień: jest bulion, są ziemniaki (najlepiej mączyste), por i czosnek, czyli wszystko, co znamy i lubimy. Będzie też sporo masła, francuski ser camembert oraz, uwaga, wino - koniecznie białe i koniecznie wytrawne.

Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę

Po co wino w zupie? Podczas podsmażania warzyw na maśle dolanie wina "wyciągnie" ukryte aromaty i doda przyjemnego smaku. Nie martw się, że upijesz się zupą - alkohol w większości odparuje, a jeśli chcesz zupę podać dzieciom, użyj wina bezalkoholowego. Zupa będzie tak samo smaczna. 

Zupa ziemniaczana w zupełnie nowy sposób. Francuska wersja wprawi cię w zachwyt

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
  • biała część średniego pora,
  • 1 cebula szalotka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu (polecam wołowy, ale warzywny też się sprawdzi),
  • 2 łyżki masła,
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 2 krążki sera camembert,
  • pół szklanki białego wina, 
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Zupa ziemniaczana po francusku - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Por i cebulę posiekaj, a czosnek zmiel w prasce lub pokrój w cienkie plasterki. Polecam jednak go pokroić, bo w prasce zwykle zostaje dużo cennego soku.
  2. Przygotuj garnek lub szeroki rondel i rozgrzej w nim masło. Następnie dodaj posiekany por i cebulę, i podsmażaj, aż się zeszklą.
  3. Dodaj ziemniaki i całość podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zarumienią. Następnie dodaj czosnek i zalej całość winem. Wymieszaj i podsmażaj, aż nadmiar wina odparuje. W tym czasie zajmij się serem - postaraj się dokładnie usunąć białą otoczkę, która się nie ugotuje i będzie przeszkadzać. 
  4. Całość zalej bulionem, dodaj miąższ sera i gotuj, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Następnie dodaj śmietankę i zmiksuj wszystko blenderem ręcznym.
  5. Gotuj jeszcze przez kilka minut i dopraw do smaku przyprawami. Możesz dodać jeszcze suszony tymianek albo rozmaryn. Podawaj na ciepło z chipsem z boczku, groszkiem ptysiowym lub prażoną cebulką. 
Więcej o: