Do dżemu z truskawek dodaję kilka słodkich kuleczek. Lepszego nie robi nawet babcia
Link został skopiowany
Do dżemu z truskawek dodaję kilka słodkich kulek. Lepszego nie robi nawet babcia
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Polskie truskawki już na dobre rozgościły się na straganach i w sklepach warzywnych, i możemy kupować, ile dusza zapragnie. Razem z truskawkami zaczyna się też sezon na letnie przetwory i to od nich warto zacząć. Jak zrobić dżem truskawkowy? Sposobów jest kilka, ale ten jest wyjątkowy. To przez zacne towarzystwo - te owoce Polacy także uwielbiają.
fot. RitaE/pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Dżem truskawkowy obowiązkowo musi znaleźć się na liście letnich przetworów do zrobienia, by cieszył nas swoim smakiem nawet wtedy, gdy za oknem trzaskający mróz. Dżem z truskawek można zrobić na kilka sposobów - z cukrem, bez cukru, w rondlu, w piekarniku, można go zblendować lub pozostawić kawałki owoców i zawsze będzie smakował dobrze. Jednak może smakować świetnie, a to za sprawą słodkiego dodatku. Do dżemu z truskawek warto dodać trochę dojrzałych borówek, które absolutnie nie zdominują smaku truskawek, lecz cudownie go uzupełnią. Mówię wam, do naleśników i gofrów nie ma lepszego dodatku.
REKLAMA
Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?
Dżem truskawkowy z tym dodatkiem jest najlepszy. Wystarczy garstka
Składniki:
2 kg słodkich, dojrzałych truskawek,
ok. 600 g cukru,
mała garść borówek,
sok wyciśnięty z połówki cytryny - opcjonalnie.
Dżem truskawkowy z borówkami - sposób wykonania:
Truskawki dokładnie umyj i oderwij szypułki. Następnie pokrój i włóż do garnka, najlepiej z grubym dnem. Dodaj borówki i zasyp cukrem.
Włącz palnik na średnią lub niewielką moc i gotuj całość, co chwilę mieszając. Podczas gotowania dodaj sok z cytryny - nie jest to konieczne, ale pozwoli zachować jasną barwę.
Kiedy cukier się rozpuści, a owoce już niemal się rozpadną, zmniejsz płomień do minimum i dalej gotuj. Prawdopodobnie zajmie to trochę czasu, może to trwać nawet do trzech godzin. Pamiętaj, by co jakiś czas mieszać drewnianą łopatką.
Kiedy dżem będzie już gęsty, przygotuj słoiki. Każdy powinien być wyparzony i czysty, tak samo jak zakrętki. Gorący dżem przelej do słoików, szczelnie zakręć i postaw denkami do góry. Następnie okryj je kocem lub ręcznikami, by powoli stygły. Ostudzone słoiki przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.