Mrożenie to najlepszy sposób długoterminowego przechowywania żywności. Dzięki temu po niektóre produkty możemy sięgnąć nawet kilka miesięcy później. Są i takie, które po zamrożeniu będą nadawały się do spożycia nawet i po roku. Nie wszystko jednak dobrze czuje się w zamrażarce i dlatego wiele osób nie jest pewnych, czy rabarbar można mrozić. Mamy dla nich dobrą wiadomość: można, a nawet trzeba, jeśli zimą tęsknimy za jego wyjątkowym smakiem.
Nic nie będzie smakować tak dobrze, jak słodko-kwaśne ciasto z rabarbarem jedzone gdzieś w środku zimnego, ciemnego i ponurego listopada. Próżno wtedy oczywiście szukać świeżego warzywa w sklepach lub na targach. Dlatego polecamy zamrożenie go wiosną, gdy trwa sezon. Jak to zrobić?
Najpierw trzeba odkroić liście. Te są niejadalne i mogą wręcz zaszkodzić. Jada się tylko czerwone łodygi (a właściwie ogonki liściowe). Następne łodygi myjemy i obieramy. Potem kroimy je na mniejsze kawałki (ale można też zostawić łodygi w całości) i blanszujemy. Czyli zanurzamy je na kilkadziesiąt sekund w garnku z wrzącą wodą (najlepiej nie wkładać ich bezpośrednio do środka, tylko np. ułożyć na sicie), a potem od razu przenosimy do naczynia z lodowatą wodą (warto wrzucić do niego kilka kostek lodu, żeby była naprawdę zimna). Dzięki temu rabarbar zachowa ładny kolor i odpowiednią strukturę.
Odsączamy rabarbar z wody, osuszamy go dokładnie i wkładamy do woreczków strunowych, które przeznaczone są do mrożenia. Pozbywamy się z nich powietrza, zamykamy i wkładamy do zamrażarki.
Rabarbar można też zamrozić z pominięciem blanszowania. Wtedy po umyciu, osuszeniu i pokrojeniu układamy go na szerokiej blaszce do pieczenia lub desce, zachowując odstępy. Powinno być to coś, co zmieści się do szuflady w zamrażarce. Wkładamy wstępnie do zamrażarki na ok. 2-3 godziny i dopiero po tym czasie przekładamy rabarbar do woreczków.
Łodyg rabarbaru nie trzeba mrozić w całości. Można je umyć, osuszyć, pokroić, a potem zblendować na przecier. Następnie należy przełożyć przecier z rabarbaru do odpowiedniego pojemnika i schować do zamrażarki.
Pamiętaj, by wszystkie produkty, które mrozisz, odpowiednio opisywać. Na opakowaniu powinna znaleźć się informacja, co zostało zamrożone i kiedy. Prawidłowo zamrożony rabarbar można przechowywać w zamrażarce nawet przez 12 miesięcy.
Wiele osób ceni rabarbar za jego smak, ale nie każdy wie, jakie korzyści płyną z jedzenia tego warzywa. Ma dużo witaminy A, a także C, E, K, B1, B2, B6 i B9, czyli kwasu foliowego. Jest też dobrym źródłem błonnika, który usprawnia pracę jelit i zapewnia uczucie sytości.
Rabarbar to także niskokaloryczne warzywo. W 100 g ma zaledwie 15 kcal. Z rabarbaru nasz organizm czerpie potas, wapń, żelazo i magnez. Dostarcza nam też antrachinonów. To związki organiczne, które działają przeciwzapalnie.
Niektórzy powinni jednak zachować ostrożność. Rabarbar ma bowiem sporo kwasu szczawiowego. Dlatego odradza się spożywanie go osobom, które chorują na kamicę nerkową. Nie jest też zalecany w diecie osób, które mają osteoporozę lub dnę moczanową.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!