• Link został skopiowany

Jadłam na weselu u znajomej, ale czegoś mi brakowało. Dodałam tę przyprawę i bingo. To było to

Podczas większych uroczystości i wesel powoli odchodzi się już od rosołu i flaków. Coraz częściej pojawiają się inne dania, a wśród nich zupa krem z białych warzyw. Bywa serwowana jako opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. Jak przygotować tę modną zupę? To naprawdę łatwe, zupa wychodzi aksamitna, a z tą przyprawą jest po prostu obłędna.
Krem z białych warzyw
Fot. iStock, Petroos

Kiedy wybieramy się np. na wesele, zostaliśmy zaproszeni na bankiet lub wystawne przyjęcie, szanse, że zostaniemy uraczeni rosołem lub flaczkami, spadają. Raczej nie chodzi o to, że Polacy mają przesyt klasycznych dań, ale są takie okazje, kiedy chcemy spróbować czegoś zupełnie nowego. Od kilku lat bardzo modna jest zupa krem z białych warzyw. Pierwszy raz jadłam ją na weselu u znajomej - była pyszna, aromatyczna, pachniała czosnkiem i pietruszką. Przepis wydawał mi się łatwy, jednak postanowiłam po swojemu udoskonalić tę zupę i ostatnio, kiedy ją robiłam, dodałam gałkę muszkatołową. To była ta rzecz, której mi wcześniej brakowało. Do tego grzanki i można się zajadać. 

Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę

Modna zupa z bankietów i wesel. Do kremu z białych warzyw dodaj tę przyprawę

Składniki:

  • 1 korzeń selera,
  • 3 niewielkie pietruszki,
  • biała część dużego pora,
  • 2 cebule,
  • 3-4 ziemniaki,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • ok. 200 ml kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, listki laurowe,
  • masło lub oliwa do smażenia,
  • opcjonalnie ser feta lub serek topiony,
  • grzanki ziołowe do podania.

Zupa krem z białych warzyw - sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz i pokrój. Seler i pietruszkę w grubsze kawałki, por i cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotuj garnek lub duży, szeroki rondel i rozgrzej w nim 2 łyżki masła albo oliwę. Powinno być jej tyle, by przykrywała całe dno. Polecam jednak masło - dodaje świetnego aromatu. 
  3. Dodaj pokrojoną cebulę i por. Podsmażaj do zeszklenia, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj, aż miejscami się zarumienią.
  4. Podsmażone warzywa zalej wodą lub lekkim, warzywnym bulionem, 700 ml powinno wystarczyć. Dopraw solą i listkami laurowymi. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  5. Kiedy zmiękną, dodaj śmietanę i opcjonalnie odrobinę sera feta lub serka topionego, jeśli chcesz, by zupa zyskała przyjemny, kremowy smak.
  6. Następnie wyjmij liście laurowe i zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem. Zupę dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową, i gotuj jeszcze przez kilka minut.
Więcej o: