Modna zupa z bankietów i wesel. Jak zrobić krem z białych warzyw? Bez tej przyprawy nie będzie tak pyszny
Link został skopiowany
Jadłam na weselu u znajomej, ale czegoś mi brakowało. Dodałam tę przyprawę i bingo. To było to
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Podczas większych uroczystości i wesel powoli odchodzi się już od rosołu i flaków. Coraz częściej pojawiają się inne dania, a wśród nich zupa krem z białych warzyw. Bywa serwowana jako opcja dla osób, które nie jedzą mięsa. Jak przygotować tę modną zupę? To naprawdę łatwe, zupa wychodzi aksamitna, a z tą przyprawą jest po prostu obłędna.
Fot. iStock, Petroos
REKLAMA
REKLAMA
Kiedy wybieramy się np. na wesele, zostaliśmy zaproszeni na bankiet lub wystawne przyjęcie, szanse, że zostaniemy uraczeni rosołem lub flaczkami, spadają. Raczej nie chodzi o to, że Polacy mają przesyt klasycznych dań, ale są takie okazje, kiedy chcemy spróbować czegoś zupełnie nowego. Od kilku lat bardzo modna jest zupa krem z białych warzyw. Pierwszy raz jadłam ją na weselu u znajomej - była pyszna, aromatyczna, pachniała czosnkiem i pietruszką. Przepis wydawał mi się łatwy, jednak postanowiłam po swojemu udoskonalić tę zupę i ostatnio, kiedy ją robiłam, dodałam gałkę muszkatołową. To była ta rzecz, której mi wcześniej brakowało. Do tego grzanki i można się zajadać.
REKLAMA
Zobacz wideo Wszyscy je wyrzucają, a to błąd. Z końcówek szparagów zrobisz najlepszą zupę
Modna zupa z bankietów i wesel. Do kremu z białych warzyw dodaj tę przyprawę
Składniki:
1 korzeń selera,
3 niewielkie pietruszki,
biała część dużego pora,
2 cebule,
3-4 ziemniaki,
3-4 ząbki czosnku,
ok. 200 ml kwaśnej śmietany,
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, listki laurowe,
masło lub oliwa do smażenia,
opcjonalnie ser feta lub serek topiony,
grzanki ziołowe do podania.
Zupa krem z białych warzyw - sposób wykonania:
Warzywa obierz i pokrój. Seler i pietruszkę w grubsze kawałki, por i cebulę posiekaj, ziemniaki pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Przygotuj garnek lub duży, szeroki rondel i rozgrzej w nim 2 łyżki masła albo oliwę. Powinno być jej tyle, by przykrywała całe dno. Polecam jednak masło - dodaje świetnego aromatu.
Dodaj pokrojoną cebulę i por. Podsmażaj do zeszklenia, następnie dodaj resztę warzyw i podsmażaj, aż miejscami się zarumienią.
Podsmażone warzywa zalej wodą lub lekkim, warzywnym bulionem, 700 ml powinno wystarczyć. Dopraw solą i listkami laurowymi. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Kiedy zmiękną, dodaj śmietanę i opcjonalnie odrobinę sera feta lub serka topionego, jeśli chcesz, by zupa zyskała przyjemny, kremowy smak.
Następnie wyjmij liście laurowe i zblenduj całość blenderem ręcznym na gładki krem. Zupę dopraw do smaku pieprzem i gałką muszkatołową, i gotuj jeszcze przez kilka minut.