• Link został skopiowany

Salceson, ale na słodko. To ciasto z jabłkami wygrywa z szarlotką i jabłecznikiem

Na samym początku musimy sobie coś wyjaśnić. "Salceson" w tytule odnosi się do wyglądu deseru, a nie pysznej i zdrowej wędliny. Czemu tak zwodzimy czytelników? Nie zwodzimy, ponieważ ciasto salceson wyglądem przypomina czarny salceson. Jednak o ile nazwa może nie zachęca, o tyle smak jest fenomenalny. Szarlotka i jabłecznik niech się schowają.
Ciasto salceson
vkuslandia /Shutterstock

Pyszne, wilgotne, słodkie i pełne jabłek. Tak właśnie należy w kilku słowach opisać salceson. Kiedy myślimy o cieście z jabłkami, pewnie do wielu głów przychodzi szarlotka. Owszem, jest pyszna i Polacy ją uwielbiają, ale nasz dzisiejszy przepis wygrywa z szarlotką w dwóch kategoriach: smak i łatwość przygotowania. Ciasto salceson to chwila roboty i wiele chwil przyjemności. Wystarczy wymieszać i upiec. Rach-ciach i przekonasz się, że ciasto czekoladowe z jabłkami to nowy wymiar przyjemności.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto salceson. Kilka chwil roboty i mnóstwo chwil przyjemności

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 6 dużych jajek,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • ok. 1 kg jabłek,
  • płaska łyżka cynamonu,
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao.

Ciasto salceson - sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż je do miski, dodaj cynamon i porządnie je natrzyj. Odstaw na kilkanaście minut by owoce przyjęły aromat przyprawy.
  2. Przygotuj miskę i wbij jajka oraz dodaj cukier. Mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Powinna zdecydowanie zwiększyć objętość.
  3. Cały czas miksując, dodawaj olej. Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę.
  4. Do zmiksowanego ciasta włóż jabłka natarte cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Może to być keksówka, forma do babki lub zwykła blaszka do pieczenia. Następnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch.
  5. Ciasto salceson piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upływie 50 minut powinno być gotowe, ale warto sprawdzić to patyczkiem. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. 
Więcej o: