Salceson, ale na słodko. To ciasto z jabłkami wygrywa z szarlotką i jabłecznikiem
Link został skopiowany
Salceson, ale na słodko. To ciasto z jabłkami wygrywa z szarlotką i jabłecznikiem
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Na samym początku musimy sobie coś wyjaśnić. "Salceson" w tytule odnosi się do wyglądu deseru, a nie pysznej i zdrowej wędliny. Czemu tak zwodzimy czytelników? Nie zwodzimy, ponieważ ciasto salceson wyglądem przypomina czarny salceson. Jednak o ile nazwa może nie zachęca, o tyle smak jest fenomenalny. Szarlotka i jabłecznik niech się schowają.
vkuslandia /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pyszne, wilgotne, słodkie i pełne jabłek. Tak właśnie należy w kilku słowach opisać salceson. Kiedy myślimy o cieście z jabłkami, pewnie do wielu głów przychodzi szarlotka. Owszem, jest pyszna i Polacy ją uwielbiają, ale nasz dzisiejszy przepis wygrywa z szarlotką w dwóch kategoriach: smak i łatwość przygotowania. Ciasto salceson to chwila roboty i wiele chwil przyjemności. Wystarczy wymieszać i upiec. Rach-ciach i przekonasz się, że ciasto czekoladowe z jabłkami to nowy wymiar przyjemności.
REKLAMA
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto salceson. Kilka chwil roboty i mnóstwo chwil przyjemności
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej tortowej,
1 szklanka cukru,
6 dużych jajek,
1 szklanka oleju roślinnego,
ok. 1 kg jabłek,
płaska łyżka cynamonu,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
2 czubate łyżki ciemnego kakao.
Ciasto salceson - sposób wykonania:
Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki. Przełóż je do miski, dodaj cynamon i porządnie je natrzyj. Odstaw na kilkanaście minut by owoce przyjęły aromat przyprawy.
Przygotuj miskę i wbij jajka oraz dodaj cukier. Mikserem na dużych obrotach utrzyj całość na jasną i puszystą masę. Powinna zdecydowanie zwiększyć objętość.
Cały czas miksując, dodawaj olej. Następnie stopniowo przesiewaj mąkę, dodaj kakao, proszek do pieczenia i sodę.
Do zmiksowanego ciasta włóż jabłka natarte cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Może to być keksówka, forma do babki lub zwykła blaszka do pieczenia. Następnie wlej ciasto i wyrównaj wierzch.
Ciasto salceson piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upływie 50 minut powinno być gotowe, ale warto sprawdzić to patyczkiem. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub udekoruj lukrem.