• Link został skopiowany

Te kluski leniwe są inne niż wszystkie. Lepiej od razu zrób podwójną porcję

"Gotowanie ma sprawiać frajdę" - mówi Kuba Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz, który właśnie wydał debiutancką książkę "Coomfort Food". Przepisem na umamiczne leniwe, który się w niej znalazł, udowadnia, że nie rzuca słów na wiatr. Uwielbiane przez Polaków danie, które cudownie utula i przywodzi na myśl wspomnienia z dzieciństwa, podrasował takimi dodatkami, że babcia najpierw złapałaby się za głowę, a potem poprosiła o dokładkę. Tych składników w przepisie na leniwe się nie spodziewasz.
Umamiczne leniwe z przepisu Jakuba Przeździeckiego
materiały wydawnictwa Pascal

Kluski uchodzą za polski comfort food, zatem nic dziwnego, że w książce Kuby Przeździeckiego przepis na leniwe musiał się znaleźć. Ale nie takie zwykłe leniwe. Sam autor podkreśla, że są inne niż wszystkie. I nie sposób się z nim nie zgodzić. Bo choć baza jest taka sama jak w przypadku tych tradycyjnych, to sos, który proponuje Coocharz, może zaskoczyć niejednego kluskowego konesera. Zazwyczaj leniwe jadaliśmy na słodko, ale pora to zmienić. Zrób je z umamicznym sosem szpinakowym z dodatkiem pasty miso, parmezanu i płatków chili, a na dobre zapomnisz o wersji ze słodką bułką tartą.

Zobacz wideo Kochasz polską kuchnię? Wypróbuj przepis Hapsa na pyszne szare kluski

Umamiczne kluski leniwe - przepis z książki "Coomfort Food"

  • Czas przygotowania: 40 minut
  • Liczba porcji: 2

Kluski:

  • 250 g twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Umamiczny sos:

  • 100 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 15 g jasnej pasty miso,
  • szczypta płatków chili,
  • 15 g zimnego masła,
  • 20 g sera Parmigiano Reggiano,
  • masło do smażenia,
  • sól do smaku.

Dodatki:

  • starty ser Parmigiano Reggiano,
  • posiekany szczypiorek.
Umamiczne leniwe z przepisu Jakuba Przeździeckiego
Umamiczne leniwe z przepisu Jakuba Przeździeckiegomateriały wydawnictwa Pascal

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą do smaku i smażymy, aż znacznie zmniejszy swoją objętość, a woda odparuje. 
  2. Dodajemy rozgnieciony czosnek i płatki chili, smażymy jeszcze chwilę.
  3. Szpinak blendujemy z pastą miso, startym serem Parmigiano Reggiano i zimnym masłem na gładko.
  4. Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków do miski. Wbijamy jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 
  5. Dodajemy sól i mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto dłońmi, aż składniki się połączą.
  6. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta formujemy 12 równych kulek, które delikatnie wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy, aż wypłyną. 
  7. Sos wlewamy na patelnię, dorzucamy ugotowane kluski i podgrzewamy przez chwilę. Przekładamy na talerze i posypujemy serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Okładka książki 'Coomfort Food' Jakuba Przeździeckiego
Okładka książki 'Coomfort Food' Jakuba Przeździeckiegomateriały wydawnictwa Pascal

Przepis pochodzi z książki "Coomfort Food" autorstwa Jakuba Przeździeckiego, która ukazała się 21 maja 2025 r. nakładem wydawnictwa Pascal. Zawiera kilkadziesiąt autorskich przepisów inspirowanych codziennym gotowaniem i stylem twórczości Coocharza. Nie brakuje w niej jego kultowych już przepisów, takich jak burger z dżemem z boczku, pistacjowa carbonara, 30-minutowe spicy miso czy churrosowe tosty francuskie. 

Więcej o: