Sałatka z korniszonami, fasolą i papryką to coś naprawdę pysznego i kiedy pierwszy raz podałam ją podczas większej rodzinnej uroczystości, goście byli w lekkim szoku, no bo jak to, impreza bez jarzynowej? Jednak kiedy spróbowali, nikt za jarzynową nie płakał, a ciotki i sąsiadka chętnie wzięły przepis. To naprawdę szybka i łatwa sałatka, jest dość wyrazista, ale jednocześnie lekka, ponieważ w przepisie nie ma majonezu. Wystarczy otworzyć puszkę, dwa słoiki i trochę posiekać. Reszta to przyprawy.
Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi
Pyszna sałatka z korniszonów i fasoli - najlepsza na grilla, kolację i imieniny
Składniki:
- puszka białej fasoli,
- 10 średnich korniszonów,
- 8 kawałków marynowanej papryki,
- 1 czerwona cebula,
- pół pęczka pietruszki,
- pół kapusty pekińskiej,
- opcjonalnie 3 laski wędzonych kabanosów,
- oliwa,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Szybka sałatka z korniszonów i fasoli - sposób wykonania:
- Kapustę pekińską posiekaj ostrym nożem lub poszatkuj mandoliną. Następnie przełóż do miski. Marynowaną paprykę i korniszony pokrój w kostkę, cebulę zaś w cienkie piórka. Dodaj do kapusty.
- Fasolę z puszki odsącz z zalewy i dołóż do reszty. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i pokrojone kabanosy, jeśli ich używasz. Kabanosy możesz zastąpić dowolną wędliną lub na przykład wędzonym serem.
- Do małej miseczki wlej ok. 50-60 ml oliwy, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Możesz dodać zmielony ząbek czosnku i szczyptę suszonego oregano. Wymieszaj.
- Powstałym dressingiem polej sałatkę, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj po ok. godzinie od przygotowania, kiedy smaki zdążą się przeniknąć.
Jeśli chcesz, do sałatki z korniszonami i fasolą możesz dodać majonez, jednak ja z doświadczenia polecam wymieszać łyżkę majonezu z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego i łyżką musztardy. Wtedy uważaj na sok z cytryny, żeby sałatka nie była zbyt ostra, a dressing nie zdominował smaku składników.