• Link został skopiowany

Ta sałatka to hit imprez i grilla. W rolach głównych korniszony i fasola

Jarzynowa, gyros, grecka. Wszystkie te sałatki uwielbiamy, ale proszę was, ile można w kółko jeść to samo? Dziś mamy dla was przepis na sałatkę, która będzie idealna na każdą okazję. Imieniny, urodziny, kolacja z bliskimi, grill, Światowy Dzień Włóczykija - sałatka z korniszonami i fasolą będzie najlepszym wyborem. Jak ją zrobić? Powiedzieć, że banalnie, to jak nic nie powiedzieć.
Sałatka z fasolą i korniszonami
Alp Aksoy /Shutterstock

Sałatka z korniszonami, fasolą i papryką to coś naprawdę pysznego i kiedy pierwszy raz podałam ją podczas większej rodzinnej uroczystości, goście byli w lekkim szoku, no bo jak to, impreza bez jarzynowej? Jednak kiedy spróbowali, nikt za jarzynową nie płakał, a ciotki i sąsiadka chętnie wzięły przepis. To naprawdę szybka i łatwa sałatka, jest dość wyrazista, ale jednocześnie lekka, ponieważ w przepisie nie ma majonezu. Wystarczy otworzyć puszkę, dwa słoiki i trochę posiekać. Reszta to przyprawy. 

Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi

Pyszna sałatka z korniszonów i fasoli - najlepsza na grilla, kolację i imieniny

Składniki:

  • puszka białej fasoli,
  • 10 średnich korniszonów,
  • 8 kawałków marynowanej papryki,
  • 1 czerwona cebula,
  • pół pęczka pietruszki,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • opcjonalnie 3 laski wędzonych kabanosów,
  • oliwa,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Szybka sałatka z korniszonów i fasoli - sposób wykonania:

  1. Kapustę pekińską posiekaj ostrym nożem lub poszatkuj mandoliną. Następnie przełóż do miski. Marynowaną paprykę i korniszony pokrój w kostkę, cebulę zaś w cienkie piórka. Dodaj do kapusty.
  2. Fasolę z puszki odsącz z zalewy i dołóż do reszty. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i pokrojone kabanosy, jeśli ich używasz. Kabanosy możesz zastąpić dowolną wędliną lub na przykład wędzonym serem.
  3. Do małej miseczki wlej ok. 50-60 ml oliwy, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny. Możesz dodać zmielony ząbek czosnku i szczyptę suszonego oregano. Wymieszaj.
  4. Powstałym dressingiem polej sałatkę, dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Podawaj po ok. godzinie od przygotowania, kiedy smaki zdążą się przeniknąć.  

Jeśli chcesz, do sałatki z korniszonami i fasolą możesz dodać majonez, jednak ja z doświadczenia polecam wymieszać łyżkę majonezu z dwiema łyżkami jogurtu naturalnego i łyżką musztardy. Wtedy uważaj na sok z cytryny, żeby sałatka nie była zbyt ostra, a dressing nie zdominował smaku składników. 

Więcej o: