• Link został skopiowany

Czy młoda kapusta nadaje się do kiszenia? Jeszcze jak! Pamiętaj o dodatkach, będzie palce lizać

Młoda kapusta to smak polskiego lata i jak tylko sezon trwa, zajadamy się nią przy każdej możliwej okazji. Najczęściej serwujemy ją uduszoną z boczkiem i koperkiem lub robimy z niej delikatny, letni bigos. Jednak mało osób wpadnie na pomysł, by przerobić ją na kiszonkę. Czy to w ogóle możliwe i jak się za to zabrać? To jeden z łatwiejszych przepisów w naszym serwisie.
Młoda kapusta
Fot. Haps

Nie będzie kłamstwem stwierdzenie, że kiszona kapusta to istota smaku kuchni polskiej. Kiszonki uwielbiamy i z chęcią robimy je samodzielnie w domowym zaciszu, ale jeśli chodzi o kapustę, kiszenie na potęgę odbywa się jesienią, kiedy główki są już dojrzałe. Niewiele osób wpadnie na to, by ukisić młodą kapustę, a daję słowo, że wychodzi za każdym razem i za każdym razem pyszna. Tutaj nie ma żadnych czarów i zaklęć - ważna jest oczywiście sól (najlepiej kamienna) oraz dodatki. Chwila roboty, kilka dni czekania i masz najpyszniejszą kiszonkę twojego życia. 

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Czy młodą kapustę można ukisić? Z tego przepisu wychodzi palce lizać

Składniki:

  • 4 kg młodej kapusty, 
  • 1 kg marchewki, najlepiej młodej, 
  • większy pęczek koperku, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • pieprz i kminek, 
  • sól - na 1 kg kapusty przypada czubata łyżka soli kamiennej. 

Kiszona młoda kapusta - sposób wykonania:

  1. Kapustę oczyść, dokładnie umyj i poszatkuj. Odrzuć środkowy głąb i całość przełóż do miski. Następnie dodaj sól i wymieszaj dokładnie dłońmi. Warto założyć do tego rękawiczki, ponieważ sól może delikatnie uszkodzić nasze dłonie. Odstaw na 15-20 minut, aż kapusta zacznie puszczać sok.
  2. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do miski z kapustą. Dodaj także przeciśnięty czosnek oraz koperek.
  3. Kiedy wszystkie składniki są już w misce, zacznij ugniatać (tak jak ciasto drożdżowe) tak długo, aż kapusta puści tak dużo soku, że niemal będzie w nim pływać.
  4. Jeśli masz kamionkę, przełóż do niej kapustę. Jeśli nie, pozostaw ją w misce lub przełóż do dużego słoja i obciąż talerzem bądź innym ciężkim przedmiotem tak, aby kapusta była dobrze dociśnięta. Nie przejmuj się, jeśli sok wypłynie na powierzchnię.
  5. Kamionkę z kapustą odstaw na 3-4 dni w chłodniejsze miejsce, z dala od grzejników i okien. Drugiego dnia możesz zobaczyć, że sok zaczyna się pienić - wówczas zdejmij pianę, zamieszaj kapustę i ponownie obciąż ją talerzem. Podczas kiszenia mieszaj ją co najmniej 3 razy.
  6. Kiedy kapusta już pachnie i smakuje kiszonką, przygotuj sterylne słoiki i przełóż ją do nich, porządnie uciskając. Następnie szczelnie zakręć i przenieś w chłodne miejsce, np. do piwnicy. Po tygodniu kapusta powinna być już gotowa do jedzenia. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: