• Link został skopiowany

Sałatka jak z "Seksu w wielkim mieście". To połączenie zaskoczy smakiem i lekkością

Polacy uwielbiają sałatki wszelkiego rodzaju, ale nie jesteśmy w tym osamotnieni. Sałatki uwielbiają także Włosi, Grecy, Bułgarzy i Marokańczycy. Jednak dziś przedstawimy wam przepis, który niemal sto lat temu szturmem zdobył ulice Nowego Jorku i na dobre rozgościł się nie tylko tam, lecz także w restauracjach na całym świecie. Kto wie, może bohaterowie naszych ulubionych amerykańskich seriali także raczyli się sałatką Waldorf?
Sałatka Waldorf
Food Via Lenses /Shutterstock

Dziś mamy dla was przepis na sałatkę z historią, bowiem sałatka Waldorf powstała pod koniec XIX wieku, a wymyślił ją szef kuchni jednego z najbardziej prestiżowych hoteli w Nowym Jorku, Waldorf-Astoria. I chociaż przez lata przepis ulegał drobnym modyfikacjom, zawsze wśród składników muszą pojawić się orzechy, seler oraz jabłko. Sałatka Waldorf jest lekka, idealnie sprawdzi się na lunch do pracy lub szkoły, ale też podczas różnych przyjęć lub lekka kolacja. Jeśli lubisz nietuzinkowe połączenia smaków i jednocześnie lubisz owoce w sałatkach, ten przepis z całą pewnością na stałe zagości wśród twoich ulubionych.

Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi

Sałatka Waldorf. Przepis jak z amerykańskiego serialu

Składniki:

  • 1 większe jabłko (najlepiej słodkiej odmiany),
  • 1 średni seler korzeniowy,
  • ok. 100 g czerwonych winogron bez pestek,
  • ok. 100 g orzechów włoskich,
  • mała garść rukoli lub innej, dowolnej sałaty,
  • sól i grubo zmielony pieprz.

Dressing do sałatki:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • sok z cytryny.

Sałatka Waldorf - sposób wykonania:

  1. Jabłko obierz i usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój je w kostkę. Seler także obierz i pokrój w cienkie słupki, możesz także zetrzeć na tarce, ale moim zdaniem lepiej, kiedy jest bardziej wyczuwalny podczas jedzenia.
  2. Winogrona opłucz i przekrój na pół lub na ćwierć, jeśli wolisz. Z kolei orzechy pokrój na mniejsze części. Wcześniej obierz je z ciemniejszej osłonki, która bywa gorzka. 
  3. Do miski włóż garść ulubionej sałaty oraz pokrojone jabłko i resztę składników. Pamiętaj, że sałatę należy wcześniej opłukać i osuszyć.
  4. Przygotuj dressing - majonez jogurt i sok z cytryny dokładnie wymieszaj, dopraw solą i grubo zmielonym pieprzem i polej nim sałatkę.
  5. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na chwilę, by smaki się przegryzły. Podawaj z grillowaną bagietką lub ziołowym pieczywem. 
Więcej o: