Eton mess, czyli królewski deser na Dzień Ojca. Słodki bałagan to chwila roboty i nieskończona przyjemność
Link został skopiowany
Królewski deser na Dzień Ojca. Słodki bałagan to chwila roboty i nieskończona przyjemność
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Każda okazja jest dobra, żeby zjeść pyszny deser, a że dziś akurat wypada Dzień Ojca, to nie pozostaje nam nic innego, jak zabrać się za przygotowanie małego co nieco. Bez względu na to, czy obchodzisz ten dzień, czy w ogóle cię nie obchodzi, eton mess na pewno zawróci ci w głowie. Pucharkami wypełnionymi bitą śmietaną i truskawkami zajada się rodzina królewska i w Wielkiej Brytanii jest tak popularny jak we Włoszech tiramisu, a w Polsce jagodzianki. Deser robi się chwilę, ale jego smak na stałe wryje się w pamięć. Weź truskawki, mikser i pucharki.
anitage /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Nasz dzisiejszy przepis na deser sprawdzi się zawsze i wszędzie, pod warunkiem że masz świeże truskawki. Będzie idealny na przykład na Dzień Ojca, imieniny, urodziny, chrzciny lub po prostu do popołudniowej kawy albo zamiast lodów w upalny dzień. Eton mess, czyli bardzo popularny brytyjski deser, możemy kojarzyć pod nazwą "słodki bałagan" i coś w tym jest. Jest słodko, mamy w końcu truskawki i słodką bitą śmietanę. Możemy mieć także trochę bałaganu, który tworzy się podczas kruszenia bezy. To naprawdę połączenie idealne, a smak zostawi daleko w tyle wszystkie inne desery z truskawkami. Mam jednak dobrą wiadomość - wcale nie musisz (choć możesz) piec domowej bezy. Z powodzeniem możesz zastąpić ją gotowymi bezikami z cukierni.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis
Deser na Dzień Ojca i każdą inną okazję. Jak zrobić eton mess?
Składniki:
ok. 400-500 g świeżych truskawek,
400 ml schłodzonej śmietanki kremówki,
2 pełne łyżki cukru pudru,
ok. 300-400 g bezy lub gotowych bezików.
Eton mess - sposób wykonania:
Sprawdź, czy wszystkie truskawki dobrze wyglądają, nie mają uszkodzeń ani śladów gnicia. Następnie dokładnie je umyj i oderwij szypułki. Możesz pokroić je na mniejsze kawałki.
Porządnie schłodzoną śmietanę wlej do miski, najlepiej szklanej albo metalowej - ją też warto schłodzić. Następnie mikserem na wysokich obrotach ubij całość na sztywno. Podczas miksowania stopniowo dodawaj cukier puder.
Bezy pokrusz na kawałki, nie muszą być bardzo drobne - nawet lepiej, kiedy będą bardziej wyczuwalne i chrupiące, chociaż i tak pod wpływem wilgoci śmietanki nieco zmiękną.
Przygotuj pucharki do deserów lub szklanki. Układaj warstwowo: najpierw warstwa bezy, następnie śmietanka, truskawki i tak dwukrotnie. Przed podaniem możesz jeszcze chwilkę schłodzić w lodówce.