Ze szpinaku robię przepyszną zupę. Jest kremowa i wyrazista przez dwa składniki i czosnek
Link został skopiowany
Ze szpinaku robię przepyszną zupę. Jest kremowa i wyrazista przez dwa składniki i czosnek
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Szpinak to warzywo niemałej kontrowersji, bowiem wiele osób ma do niego uraz. Prawdopodobnie zrodził się dawno temu, kiedy szpinak podawano w formie zielonej, mdłej i niedoprawionej paciajki w szkolnych stołówkach. Na szczęście te czasy już za nami i ze szpinaku możemy robić przepyszne potrawy. Jedną z nich jest ta zupa. Kremowa, wyrazista i tak pyszna, że kiedy zaserwujesz ją rodzinie, będą prosić cię o nią co dwa dni.
Svitlana Slobodianiuk / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Stwierdzenie, że Polacy kochają zupy, nie jest w żaden sposób przesadzone. Przecież codziennie w tysiącach polskich domów na obiad goszczą ich najróżniejsze wersje. Jednak większość z nas stale powtarza w kółko te same przepisy i chyba warto zacząć w końcu gotować coś innego niż zwykła pomidorówka lub krupnik. Zaprośmy więc szpinak i zróbmy z niego zupę na medal. Wiem, że zwykle kojarzył się z makaronami lub farszem do pierogów i roladek, ale uwierzcie mi (a kłamstwem się brzydzę), zupa szpinakowa jest po prostu przepyszna. Jednak sam szpinak nie zapewni efektu wow, dlatego przydadzą się dwa sery - feta i serek topiony - oraz czosnek. Szpinak bez czosnku to jak Bolek bez Lolka albo Shrek bez Osła.
REKLAMA
Zobacz wideo Lasagne z ricottą i szpinakiem według Matteo Brunettiego
Kremowa i wyrazista zupa szpinakowa. Będą cię za nią nosić na rękach
Składniki:
1,5 l bulionu lub lekkiego rosołu,
ok. 700 g świeżego szpinaku,
4 średnie ziemniaki,
1 por,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 większa łyżka masła,
100 g serka topionego o smaku śmietankowym,
ok. 70 g sera w typie greckiej fety,
sól i pieprz,
listki laurowe,
gałka muszkatołowa,
do podania jajka na twardo lub grzanki.
Zupa szpinakowa z serem feta i topionym - sposób wykonania:
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, białą część pora posiekaj, cebulę pokrój w dość drobną kostkę, czosnek natomiast przeciśnij przez praskę lub także bardzo drobno posiekaj. Szpinak z kolei opłucz i osusz. Jeśli jednak na opakowaniu jest informacja, że szpinak był myty, pomiń ten krok.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim solidną łyżkę masła. Dodaj cebulę i por, podsmażaj do zeszklenia. Następnie dodaj ziemniaki i trochę soli. Podsmażaj, aż ziemniaki miejscami się zezłocą. Dodaj szpinak i czosnek. Duś, aż szpinak zwiędnie.
Podsmażone warzywa zalej bulionem lub rosołem i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj serek topiony pokrojony na kawałki oraz pokruszoną fetę, by szybciej się rozpuściły.
Dopraw zupę do smaku przyprawami i zmiksuj na gładki krem blenderem ręcznym. Możesz dodać także trochę śmietanki, żeby zupa była bardziej kremowa. Podawaj z ulubionymi dodatkami - polecam jajka na twardo lub chipsy z boczku.