• Link został skopiowany

Do gęsich pipek dodaję wędzony składnik. Gulasz nabiera takiego smaku, że znika w trymiga

Gęsie pipki to danie, które powinno zajmować szczególne miejsce na naszych stołach, ale z jakiegoś powodu zostało zapomniane, a jego nazwa budzi raczej rozbawienie, niż ślinotok. Gęsie pipki, zwane także gulaszem galicyjskim to gęsty sos z gęsich żołądków, cebuli i kwaśnej śmietany. Ja jednak dodaję do niego coś jeszcze. Takiego aromatu nie ma żaden mięsny sos.
Gęsie pipki
istock/@Galina Loginova

Gęsty i aromatyczny gulasz z gęsich żołądków, w dawniejszych czasach nazywanych pipkami, to danie o sporym potencjale, ale z jakiegoś powodu pojawia się na polskich stołach coraz rzadziej. Powodem może być to, że wiele osób, szczególnie z młodszego pokolenia podroby niespecjalnie zachęcają do jedzenia, a z drugiej strony gęsich żołądków nie sposób dostać w każdym osiedlowym sklepie. Jednak przy odrobinie szczęścia, gdy trafimy na tę pozycję na ladzie mięsnej większego marketu lub dobrze zaopatrzonego sklepu mięsnego, nie należy zwlekać, tylko zabierać się za przepyszny gulasz. Gęsie pipki same w sobie są dość delikatnym daniem, dlatego warto je podrasować. Oprócz cebuli, czosnku i śmietany, dodaj kilka pokrojonych wędzonych śliwek. Tak, gęsie pipki ze śliwkami to połączenie nad wyraz zacne i smaczne. Do tego kasza, buraczki na ciepło i masz tani obiad jak z drogiej karczmy. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Gęsie pipki z wędzonymi śliwkami. Zrobisz raz i pokochasz ten gulasz

Składniki:

  • ok. 1 kg gęsich żołądków,
  • 4 niewielkie białe cebule, możesz użyć szalotek,
  • 1 większa główka czosnku - ok. 10 ząbków, 
  • gęsi tłuszcz (może być także kaczy, ale nie wieprzowy),
  • sól, pieprz, listek laurowy, majeranek, szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie),
  • ok. 10 wędzonych śliwek, 
  • kwaśna śmietana. 

Gęsie pipki z wędzonymi śliwkami - sposób wykonania:

  1. Gęsie żołądki dokładnie oczyść i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie włóż do garnka, zalej zimną wodą na ok. "dwa palce" i kiedy się zagotują, wylej wodę, zalej je nową wodą, dodaj 2 listki laurowe, szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż zaczną robić się miękkie. Żołądki wyjmij z wywaru (ale nie wylewaj go). Pokrój je na mniejsze części. Cebulę drobno posiekaj, podobnie jak czosnek - nie przepuszczaj go przez praskę.
  2. Przygotuj dużą patelnię lub szeroki rondel i rozgrzej w niej 2-3 łyżki gęsiego tłuszczu. Następnie dodaj żołądki i na dużym ogniu smaż przez 3-4 minuty.
  3. Następnie zmniejsz nieco moc palnika, dodaj posiekaną cebulę, a kiedy zacznie się szklić - dołóż czosnek, posiekane śliwki wędzone oraz majeranek. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
  4. Kiedy zawartość patelni się podsmaży (zarówno mięso, jak i cebula będą rumiane), zalej całość wywarem, w którym gotowały się żołądki, ale tylko do poziomu, by przykrywał całość. Zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem przez ok. godzinę.
  5. Po godzinie sprawdź, czy mięso jest zupełnie miękkie. Jeśli nie - daj mu jeszcze 15 minut. Na koniec dodaj 2-3 łyżki kwaśnej śmietany, dopraw solą i pieprzem. Duś jeszcze 5 minut i podawaj z ulubionymi dodatkami. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: