• Link został skopiowany

Nie polewaj miodem. Natrzyj szynkę tymi dodatkami. Domownicy zjedzą do ostatniego kawałka

Szynka pieczona kojarzy nam się głównie z wielkanocnym obiadem. Tymczasem każda inna okazja (lub brak okazji) jest dobra, by ją przygotować. Zamiast jednak robić ją w miodowej glazurze, sosie własnym lub chrzanowym, upiecz ją z owocową nutą. Potrzebne będą jabłka, najlepiej lekko kwaśne oraz dżem. Szynka wyjdzie soczysta jak brzoskwinia, a rodzina opędzluje ją w pięć minut.
Szynka pieczona
Brent Hofacker / Shutterstock

Szynka pieczona świetnie nadaje się, by podać ją na ciepło, ale może być też doskonałym dodatkiem do kanapek. To także idealny składnik imprezowych lub świątecznych talerzy z przekąskami. W naszym wydaniu mięso łączymy z owocowymi aromatami, a wiemy, że miłośników takich połączeń jest cała masa i w twojej rodzinie lub wśród znajomych też z pewnością ich nie brakuje. Dlatego mamy przeczucie, graniczące z pewnością, że ta szynka pieczona skradnie im serca, a ty awansujesz na czołowego kucharza lub czołową kucharkę. 

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na soczystego kurczaka piccatę

Soczysta szynka pieczona z jabłkami i dżemem

Składniki:

  • szynka wieprzowa bez kości,
  • 5 ziemniaków,
  • 4 jabłka,
  • 2 szalotki,
  • 3-4 łyżki dżemu morelowego, brzoskwiniowego lub pomarańczowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • goździki,
  • pieprz cayenne do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy na nim charakterystyczną kratkę. Dokładnie nacieramy solą, rozprowadzamy masło i pieczemy szynkę przez 15 minut w 190 stopniach.

W międzyczasie mieszamy ze sobą sok z cytryny, pieprz i dżem. Wyjmujemy szynkę z piekarnika, ostrożnie nacieramy ją przygotowaną mieszanką, a w zagłębienia zrobionej wcześniej kratki wkładamy goździki. Mięso pieczemy dalej, tym razem przez około 40 minut.

Gdy się piecze, przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Szalotkę obieramy i również kroimy na ćwiartki. Gotujemy też ziemniaki. Gotowe warzywa i owoce wkładamy do naczynia z mięsem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pamiętamy, by szynkę co jakiś czas polewać wodą.

A ty przygotowujesz szynkę pieczoną? Zapraszamy do zagłosowania w naszej sondzie oraz komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: