Szynka pieczona świetnie nadaje się, by podać ją na ciepło, ale może być też doskonałym dodatkiem do kanapek. To także idealny składnik imprezowych lub świątecznych talerzy z przekąskami. W naszym wydaniu mięso łączymy z owocowymi aromatami, a wiemy, że miłośników takich połączeń jest cała masa i w twojej rodzinie lub wśród znajomych też z pewnością ich nie brakuje. Dlatego mamy przeczucie, graniczące z pewnością, że ta szynka pieczona skradnie im serca, a ty awansujesz na czołowego kucharza lub czołową kucharkę.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Wycinamy na nim charakterystyczną kratkę. Dokładnie nacieramy solą, rozprowadzamy masło i pieczemy szynkę przez 15 minut w 190 stopniach.
W międzyczasie mieszamy ze sobą sok z cytryny, pieprz i dżem. Wyjmujemy szynkę z piekarnika, ostrożnie nacieramy ją przygotowaną mieszanką, a w zagłębienia zrobionej wcześniej kratki wkładamy goździki. Mięso pieczemy dalej, tym razem przez około 40 minut.
Gdy się piecze, przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy i kroimy na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Szalotkę obieramy i również kroimy na ćwiartki. Gotujemy też ziemniaki. Gotowe warzywa i owoce wkładamy do naczynia z mięsem i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Pamiętamy, by szynkę co jakiś czas polewać wodą.
A ty przygotowujesz szynkę pieczoną? Zapraszamy do zagłosowania w naszej sondzie oraz komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!