• Link został skopiowany

Mięso miękkie jak masło i sos, o którym długo się mówi. Kaczkę będziesz robić tylko tak

Pierś z kaczki to takie mięso, którego nie jada się na co dzień, więc trzeba potraktować je wyjątkowo. Pieczona z jabłkami lub podawana z żurawiną jest pyszna, ale, umówmy się, mało oryginalna. Nie oznacza to jednak, żeby rezygnować z owoców. Radzimy jednak, by wybrać inne, mocno kojarzące się z jesienią. Śliwki w połączeniu z aromatyczną kawą i odpowiednio dobranymi przyprawami będą strzałem w dziesiątkę.
Pierś z kaczki w sosie śliwkowym
sweet marshmallow / Shutterstock

Kaczka jest mięsem na wyjątkowe okazje, jada się ją głównie od święta. To mięso bardziej aromatyczne niż kurczak lub indyk, które goszczą w naszych kuchniach niemal codziennie. Wiele osób jednak obawia się, że źle obejdą się z mięsem i kaczka wyjdzie twarda i sucha. To się nie zdarzy, jeśli będziesz wiedzieć, jak postępować. Przede wszystkim warto pamiętać, by smażenie piersi z kaczki rozpocząć od strony ze skórą. Dzięki temu ta ładnie się zarumieni i wyjdzie chrupiąca, a mięso zyska soczystość. Potem kaczkę trzeba obrócić na drugą stronę, by mięso usmażyło się równomiernie. Kluczowe jest również pilnowanie czasu. Pierś z kaczki nie może smażyć się zbyt długo, powinno wystarczyć około 5-6 minut na jedną stronę.

Zobacz wideo Zobacz też wersję Jacka - pierś z kaczki z pieczonymi warzywami

Poniżej podajemy przepis na kaczkę w wyjątkowym sosie. Dzięki niemu mięso wychodzi jeszcze bardziej aromatyczne, a obiad na długo zapada w pamięć.

Pierś z kaczki w sosie śliwkowo-kawowym

Składniki:

  • 2 piersi z kaczki ze skórą,
  • 12 śliwek,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g brązowego cukru,
  • 100 ml porto,
  • laska cynamonu,
  • filiżanka espresso,
  • sól i pieprz wedle uznania.

Sposób przygotowania:

Śliwki umyj, oderwij ogonki i przekrój owoce na pół. Usuń pestki. Czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Cebulę również obierz i pokrój w piórka.

Mięso natnij od strony skóry i w całości przełóż na ciepłą patelnię bez żadnego tłuszczu. Smaż z jednej strony, aż się zarumienią, a tłuszcz zacznie się wytapiać. Wtedy obróć piersi z kaczki na drugą stronę. Powinno wystarczyć około 5-6 minut na stronę.

Piersi przełóż na talerz, a na tłuszczu, który się z nich wytopił, podsmaż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż przez kilka minut, a potem dolej porto, dodaj cukier oraz cynamon i filiżankę espresso. Na koniec dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem.

Wymieszaj, zagotuj zawartość patelni i ponownie połóż na niej piersi z kaczki. Gotuj przez około 5 do 10 minut. Kaczkę podawaj w plastrach polaną przygotowanym sosem ze śliwek, kawy i porto. Doskonałym uzupełnieniem będzie kremowe, gładkie puree ziemniaczane oraz pieczone warzywa, np. marchewki. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: