Kaczka jest mięsem na wyjątkowe okazje, jada się ją głównie od święta. To mięso bardziej aromatyczne niż kurczak lub indyk, które goszczą w naszych kuchniach niemal codziennie. Wiele osób jednak obawia się, że źle obejdą się z mięsem i kaczka wyjdzie twarda i sucha. To się nie zdarzy, jeśli będziesz wiedzieć, jak postępować. Przede wszystkim warto pamiętać, by smażenie piersi z kaczki rozpocząć od strony ze skórą. Dzięki temu ta ładnie się zarumieni i wyjdzie chrupiąca, a mięso zyska soczystość. Potem kaczkę trzeba obrócić na drugą stronę, by mięso usmażyło się równomiernie. Kluczowe jest również pilnowanie czasu. Pierś z kaczki nie może smażyć się zbyt długo, powinno wystarczyć około 5-6 minut na jedną stronę.
Poniżej podajemy przepis na kaczkę w wyjątkowym sosie. Dzięki niemu mięso wychodzi jeszcze bardziej aromatyczne, a obiad na długo zapada w pamięć.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Śliwki umyj, oderwij ogonki i przekrój owoce na pół. Usuń pestki. Czosnek obierz z łupinek i drobno posiekaj. Cebulę również obierz i pokrój w piórka.
Mięso natnij od strony skóry i w całości przełóż na ciepłą patelnię bez żadnego tłuszczu. Smaż z jednej strony, aż się zarumienią, a tłuszcz zacznie się wytapiać. Wtedy obróć piersi z kaczki na drugą stronę. Powinno wystarczyć około 5-6 minut na stronę.
Piersi przełóż na talerz, a na tłuszczu, który się z nich wytopił, podsmaż cebulę, czosnek oraz śliwki. Smaż przez kilka minut, a potem dolej porto, dodaj cukier oraz cynamon i filiżankę espresso. Na koniec dopraw wszystkie składniki solą i pieprzem.
Wymieszaj, zagotuj zawartość patelni i ponownie połóż na niej piersi z kaczki. Gotuj przez około 5 do 10 minut. Kaczkę podawaj w plastrach polaną przygotowanym sosem ze śliwek, kawy i porto. Doskonałym uzupełnieniem będzie kremowe, gładkie puree ziemniaczane oraz pieczone warzywa, np. marchewki.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!