Jak "odświeżyć" czerstwe pączki? Cukiernik zdradza bardzo prosty sposób

Pączki, zwłaszcza te domowe, najlepsze są tuż po usmażeniu. Wystarczy, że potrzymamy je jednak nieco dłużej, nawet najlepiej zabezpieczone, a już stają się twarde i czerstwe. Jest sposób, dzięki któremu znów staną się miękkie.

Prostym sposobem na to, jak odświeżyć nieco czerstwe pączki podzieliła się z czytelnikami portalu "Extra Crispy" Jen Greif - cukierniczka i współwłaścicielka cukierni w Tampa na Florydzie. Według specjalistki wystarczy je jedynie... podgrzać w mikrofalówce.

Jak to się robi?

Czerstwe pączki po prostu wkładamy do mikrofalówki i podgrzewamy je przez około 10-15 sekund (warto sprawdzać co około pięć sekund, czy pączki są już miękkie). Kiedy je z niej wyjmiemy, powinny być znów niemal tak miękkie, jak świeże. Ale uwaga, trzeba je zjeść w miarę szybko, bo inaczej znów staną się twarde. Tylko nie poparzcie się dżemem - może być bardzo gorący.

Cukierniczka zdradziła również, jak przechowywać pączki, by tak szybko nie czerstwiały. Jej zdaniem najlepiej owinąć je papierową serwetką lub ręcznikiem i umieścić w papierowej torbie. Jen Greif nie radzi natomiast przechowywać ich w lodówce, ponieważ w takich warunkach znacznie pogarsza się konsystencja ciasta.

Inne sposoby

Jeśli nie macie mikrofalówki, nie musicie wyrzucać czerstwych pączków. Można je wykorzystać na co najmniej kilka sposobów.

Te bez dżemu możecie na przykład pokroić na grube plastry, a następnie po prostu podsmażyć na maśle. Można z nich również zrobić tosty francuskie (czerstwe pączki kroimy w plastry, moczymy w jajku roztrzepanym z mlekiem, a następnie w mące i smażymy na maśle).

 

Jeśli macie czerstwe pączki z dżemem, również możecie je jeszcze wykorzystać. Na przykład robiąc z nich zapiekany pudding - tak, jak robi się pudding chlebowy, tylko pomijając dodatek cukru. Przepisy na chlebowe puddingi znajdziecie w naszej bazie.

 
Zobacz wideo Ile jest wart przepis na słynne pączki z Górczewskiej?
Więcej o: