Jak donoszą redaktorzy magazynu The Kitchn - jest sposób, żeby schłodzić napój w ekspresowym tempie. Wystarczy ponoć zaledwie 10-15 minut, by butelka coli, piwa czy prosecco (a wraz z nią jej zawartość) osiągnęła przyjemną, niską temperaturę. Wszystko, czego potrzebujesz, to papierowe ręczniki i nieco wody.
Masz już butelkę, którą zamierzasz schłodzić oraz ręczniki papierowe? Świetnie - to połowa sukcesu. Teraz wystarczy tylko, że zamoczysz ręczniki w zimnej wodzie i owiniesz je wokół butelki. Gotowe? Świetnie. Tak przygotowane butelki włóż do zamrażalnika. Żeby papier nie przywarł do jego powierzchni, radzimy najpierw dodatkowo zabezpieczyć butelkę, np. owijając ją w foliową reklamówkę.
W zależności od rozmiarów (a więc pojemności), butelka powinna się chłodzić przez około 10-15 minut. Po tym czasie, jak zapewniają autorzy artykułu, nasz napój będzie schłodzony.
Dlaczego chłodzenie napoju z użyciem mokrych papierowych ręczników ma być skuteczniejsze od chłodzenia go bez nich? Jak czytamy na stronie magazynu, warstwa mokrych ręczników szybko zamarza i tworzy wokół butelki lodowy "kompres", który chłodzi ją lepiej niż samo powietrze z zamrażalnika.
Uwaga - w ten sposób najlepiej chłodzić jedynie napoje w szklanych butelkach. Puszka i plastik mogą źle znosić niską temperaturę, która panuje w zamrażalniku - zwłaszcza wtedy, kiedy zapomnicie, że je tam wstawiliście.
To również może cię zainteresować: