Wieprzowina z etykietą wołowiny? Ponad 50 proc. produktów w polskich sklepach jest zafałszowanych

Raport Inspekcji Handlowej za 2018 rok ujawnił alarmujące dane. Ponad połowa towarów dopuszczonych do sprzedaży była niezgodna ze składem na etykiecie albo przeterminowana. Błędnie oznaczonymi produktami były najczęściej te rybne oraz garmażeryjne.

Masowo kupujemy zafałszowane jedzenie

W zeszłym roku Inspekcja Handlowa przeprowadziła badanie w hurtowniach, sklepach i lokalach gastronomicznych na terenie kraju. Okazało się, że w wielu z nich wykryto nieprawidłowości. Jedzenie, które trafiło do sprzedaży, jest w dużej mierze zafałszowane. Główny problem to brak zgodności produktu z etykietą. Zdarzyły się także przypadki dystrybucji produktów przeterminowanych, a nawet zepsutych.

Nieprawidłowości w ponad połowie produktów

Kontroli podległo 2158 hurtowni, sklepów i punktów gastronomicznych. Według danych przytoczonych przez Portal Spożywczy, aż 54 procent produktów było zafałszowanych. Wiele sklepów i hurtowni sprzedawało jedzenie, którego skład nie zgadzał się z opisem na etykiecie. Kontrola Inspekcji Handlowej w niepublikowanym raporcie wykazała, że dotyczyło to głównie ryb i ich przetworów (ponad 35 procent), wyrobów garmażeryjnych (ponad 25 procent) oraz miodu (niemal 24 procent). Nierzadko zdarzało się sprzedawanie mielonej wieprzowiny z etykietą wołowiny czy kebaba baraniego bez baraniny. W skali rocznej na takie towary wydajemy około 50 miliardów złotych.

Jeśli przygotujecie kebaba samodzielnie, nie będziecie musieli zastanawiać się, co jest w środku. Jak go zrobić? Sprawdźcie poniższe wideo.

Zobacz wideo

Nowy organ ds. jakości

Niestety konsumenci nie mają możliwości sprawdzenia tego, czy dany produkt jest zafałszowany, czy nie. Dlatego też Inspekcja Handlowa może niedługo zostać połączona z Inspektoratem Jakości Handlowych Artykułów Rolno-Spożywczych. Nowy organ być może będzie miał uprawnienia do przeprowadzania częstszej i dokładniejszej kontroli między innymi na etapie transportu.

Zobacz również:

Więcej o: