Grzyby w grudniu? Mimo że święta za pasem, grzybiarze nie odpuszczają leśnych wycieczek
Czy są jeszcze grzyby?
Szczególnie w tym roku chętniej korzystamy z możliwości wyjścia z domu na choćby krótki spacer. Dlaczego przy okazji nie zaliczyć też grzybobrania? Co prawda szczyt sezonu już minął, jednak wciąż w lasach można znaleźć borowiki, maślaki czy kanie.
Dlaczego tak się dzieje i od czego to jest zależne? Wyjaśniamy to w osobnym artykule:
Grzyby w grudniu - gdzie ich szukać?
Co prawda w tym czasie nasze głowy bardziej zaprzątają świąteczne przygotowania, nie brakuje jednak chętnych do zimowych spacerów po lesie. Wciąż jest czas na to, by chociażby zrobić własne suszone grzyby, które dodamy do wigilijnych potraw.
Co rusz na poświęconych grzybom grupach na Facebooku grzybiarze zgłaszają ciekawe zbiory. Jednym z nich była wspaniała kania, znaleziona przez pana Jerzego Wszałkowskiego nieco ponad dwa tygodnie temu.
Kania, znaleziona przez pana Jerzego Wszałkowskiego fot. Jerzy Wszałkowski
Gdzie takich kań szukać? Jak odróżnić je od podobnych muchomorów sromotnikowych? Sprawdźcie osobny artykuł:
Gdzie na grzyby?
By dowiedzieć się, gdzie znajdziemy najwięcej grzybów (nie tylko kań), warto przewertować fora i grupy zrzeszające fanów grzybobrania. Dobrym miejscem jest także strona Grzyby.pl, gdzie grzybiarze informują o miejscach i wielkości zbiorów. Znajduje się tam mapa, dzięki której łatwo sprawdzimy, dokąd warto się wybrać.
Według ostatnich doniesień największe zbiory odnotowuje się w okolicy Wrocławia, a także Białegostoku i Chojnic. Grzyby wciąż można znaleźć także w lasach okalających Piłę, Poznań oraz Bydgoszcz. Jeśli jednak macie trochę wolnego czasu, warto wybrać się choćby na spacer. A nuż znajdziemy kilka okazów, a przy okazji odetchniemy świeżym powietrzem i zmienimy trochę otoczenie.
-
Pewnie znacie już peskatarianizm i fleksitarianizm. A słyszeliście o klimatarianizmie?
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Zostało ci trochę chleba i dokarmiasz nim ptaki? Możesz im tylko zaszkodzić
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców