Rzeżucha na Wielkanoc. Przypominajka: to już ostatni dzwonek, by ją zasiać!

Jeśli bez rzeżuchy nie wyobrażasz sobie wielkanocnego stołu, już dziś ją zasiej. Wyjaśniamy, dlaczego i jak się za to zabrać.

Dania wielkanocne to temat, nad którym zastanawiamy się już na długo przed Wielkanocą. Jednak w przedświątecznych przygotowaniach często zapominamy o innym ważnym elemencie. Rzeżucha to na wielu stołach obowiązkowa jadalna ozdoba. Ale by się na nich pojawiła, musimy zadbać o to zawczasu, bowiem roślinka ta potrzebuje kilku dni, by wyrosnąć i pięknie prezentować się pod wielkanocnym barankiem czy jako dekoracja faszerowanych jajek.

Skąd w ogóle wzięła się tradycja wysiewania rzeżuchy na Wielkanoc? Okazuje się, że to nie wymysł naszych czasów, a wielowiekowy zwyczaj. Więcej o tym:

Ile rośnie rzeżucha?

Rzeżucha od momentu zasiania do czasu wyrośnięcia na bujną, okazałą, zieloną grzywę potrzebuje co najmniej kilku dni. Zwykle od siedmiu do dziesięciu, choć kilka dodatkowych dni zadziała na jej korzyść - mała domowa łączka ładnie wyrośnie i się zagęści. Zatem to właśnie teraz jest już ostatni dzwonek, by się za to zabrać.

Zobacz wideo

Jak zasiać rzeżuchę?

Nasionka rzeżuchy w tym okresie można dostać w wielu sklepach. Gdy już je mamy, należy przygotować prostą konstrukcję - płaski pojemnik, na przykład wieczko po lodach (albo kiełkownicę lub dekoracyjne naczynie przeznaczone specjalnie do tego celu) wyściełać warstwą waty lub ligniny, całość zwilżyć wodą i obsypać nasionkami. Taki pojemnik trzeba ustawić w nasłonecznionym miejscu, najlepiej parapecie i podlewać co kilka dni - dobrym pomysłem jest użycie spryskiwacza, dzięki czemu ziarenka pozostaną na swoich miejscach i będą równomiernie nawilżone.

Uwaga na gotową rzeżuchę ze sklepu

W sklepach można też kupić gotową, już wyrośniętą rzeżuchę. Jeśli jednak nie macie zaufanego sprzedawcy, lepiej się przed tym wstrzymać, a w zamian postawić na roszponkę albo inną sałatę, która równie pięknie będzie się prezentować na wielkanocnym stole. Więcej o tym, dlaczego gotowa rzeżucha może być niebezpieczna:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.